Mai sunt 3 orașe în prag de carantină. Deciziile sunt luate justificat

Inspectorii de sănătate publică susțin că alte 3 orașe hunedorene se pregătesc să intre în carantină, pentru că valul III le lovește în plin. De altfel, chiar dacă a fost contestată carantinarea la Petroșani, directorul DSP Hunedoara spune că decizia a fost luată după zile bune de analiză a situației.
Toate cele 29 de paturi de terapie intensivă din județul Hunedoara sunt ocupate și peste 20 de oameni în stare gravă așteaptă să se elibereze un loc. Situația este una alarmantă, iar decizia de a carantina 3 orașe vine, așa cum se justifică inspectorii de sănătate publică, după cel puțin două săptămâni de monitorizare atentă a situației.
„În urmă cu două săptămâni aveam 60 de cazuri pe zi, în medie la 14 zile, iar acum avem 135 și trendul este crescător. Am și carantinat 3 localități unde s-a depășit incidența de 6 la mia de locuitori și care au obținut un punctaj de 82 de puncte pe fiecare localitate, minumul fiind 65 de puncte. Punctajul, defapt, a fost monitorizat cam o săptămână, în speranța că va scădea incidența, dar, din păcate, lucrurile nu au evoluat favorabil”, a explicat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Și, tot inspectorii de sănătate vorbesc acum despre alte localități ce sunt în pragul carantinării.
„Există și alte localități foarte aproape, spre exemplu Orăștie, Băcia, Hațeg, către 5 la mie ”, mai spune Mezei.
Și, pentru că la Petroșani există chiar și o petiție publică, după ce primarul Tiberiu Iacob Ridzi a fost împotriva carantinei, Sebastian Mezei explică de ce acest municipiu a fost carantinat și Bucureștiul nu.
„Este și de înțeles, dar nu putem compara capitala țării, care produce 25% din PIB cu o localitate din județul Hunedoara. Discutăm de situații total diferite”, a conchis Sebastian Mezei.
Județul Hunedoara a trecut de incidența de 4 la mie și zilnic sunt oameni care mor din cauza infecției cu noul coronavirus. Valul al III-lea lovește din plin și oamenii sunt sfătuiți să se vaccineze și să evite o vreme interacțiunea cu alți posibili vectori.
Diana Mitrache