Lumea poeziei, la Petrosani

Poeti din Petrosani, Târgu Jiu si Craiova au adus pe viu poezia la Petrosani. A fost prima  manifestare dedicatã Zilelor Municipiului Petrosani, cu o editie despre poezii si  cu acest prilej a fost lansatã si cartea ce îi cuprinde poeziile scrise de cei 12 poeti.
Totul s-a desfãsurat sub genericul Ziua Mondialã a Poeziei. De altfel, poetii au participat la câteva lectii deschise cu elevii din licee, iar impactul a fost unul excelent, adolescentii fiind extrem de receptivi.
„Vreau sî vã multumesc cã ati acceptat sã veniti la Petrosani si sã participati la aceastã actiune, cu ocazia Zilelor Municipiului Petrosani, dar în special, legat de Ziua Mondialã a Poeziei. Am participat si ieri la activitãtile din licee si vreau sã vã spun cã am fost plãcut surprins sã vãd cã, cel putin elevii cu care m-am întâlnit ieri, încã mai citesc poezie si scriu poezie. Este foarte important si cumva  poate e falsã teoria cã cei mici sunt doar pe calculator. Nouã ne-au citit poezii scrise de ei, de pe telefon, ceea ce aratã cã tehnologia este bunã, nu neapãrat nocivã”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Cu acest prilej, la Petrosani au ajuns, pe lângã Marian Boboc, Dumitru Velea, Mihai Barbu, poetii, prezenti în cartea recent lansatã si denumitã „12 poeti & 120 de poezii din triunghiul poetic Craiova – Târgu Jiu – Petrosani”. „E pentru prima datã în istoria Petrosaniului si în istoria poeziei, în cadrul manifestãrilor dedicate zilelor orasului, cu cântãreti de tot felul, cu play back-uri mai reusite, sau nereusite, acum vedem poezia pe viu”, a completat Mihai Barbu, poet si consilier local, care a si fãcut invitatia la acest eveniment.
La lansarea de carte, amfitrion a fost presedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, originar din Petrosani:  „Mã bucur sã fiu încã o datã aici, la Petrosani – orasul meu natal în care revin cam de 10 ori pe an.  Mã bucur si cã primarul Tiberiu Iacob Ridzi este co-organizator la aceastã zi mondialã a poeziei.  Ziua Mondialã a Poeziei este pe 21 martie, în fiecare an. Iar dacã nu  s-a marcat atunci, nu e târziu nici pe 31 mai, pentru cã ea se înscrie într-o suitã de manifestãri ce are loc la nivel mondial”, a precizat Ioan Lascu, presedintele Uniunii Scriitorilor  Filiala Craiova.
În cartea lansatã la Petrosani regãsim poezii ale lui Ioan Lascu si Nicolae Coande de la Craiova, Nicoleta Crãete, Adrian Frãtilã, Ioan Hirghidus, Spiridon Popescu, Marian Boboc, Valeriu Butulescu, Roxana Filip, Dan ioan Nistor, Dumitru Velea si Mihai Barbu.
Diana Mitrache