Administratie

Locuințe sociale pentru lupeneni

 

80.000 de lei alocă autoritățile locale de la Lupeni pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, în vederea construirii unor locuințe sociale. Acestea vor fi contruite pe amplasamentul blocului D1 de pe strada Tineretului, care în urmă cu circa două săptămâni a fost demolat.
”Întocmire SF locuințe sociale în conformitate cu HG nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții finanțate  din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, necesar construirii unei clădiri de locuințe sociale în Municipiul Lupeni pe amplasamentul rămas liber de sarcini în urma demolării blocului D1, strada Tineretului”, arată documentația.
Clădirea a fost grav avariată în 2017, după ce tavanul unui apartament de la parter s-a prăbușit cu totul peste locuința aflată dedesubt. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă reprezentanții administrației locale au decis să evacueze toate cele 30 de familii care locuiau în acest bloc de locuințe sociale.
De atunci, au fost efectuate o serie de studii și s-au căutat soluții pentru reabili­tarea și consolidarea clădirii astfel încât aceasta să poată fi redată celor în drept. Din păcate însă, toate studiile realizate de specialiști au confirmat faptul că structura acestei clădiri este mult prea grav afectată, iar costurile de consolidare ar fi unele exagerate, comparativ cu cele necesare pentru construcția unei noi clădiri de acest fel. Chiar și Inspectoratul de Stat în Construcții a recomandat autorităților de la Lupeni, în proprietatea cărora se află acest bloc social, să demoleze această construcție, cu atât mai mult cu cât ea devenea pe zi ce trece un adevărat pericol public, fiind situată într-un cartier aglomerat al orașului.
Proiectul tehnic al viitorului bloc de locuințe pe care autoritățile de la Lupeni doresc să-l construiască pe strada Tineretului, pe amplasamentul de pe acum fostului bloc D1, prevede construirea unui nou corp de clădire cu 45 de unități locative, din care 35 de apartamente cu 2 camere și 10 garsoniere.
Cosmin BACIU