Există oare diferențe între aptitudinile fetelor și ale băieților, atunci când vorbim de informatică? Sau suntem doar tentați să stabilim, intuitiv, că băieții ar fi mai pricepuți? Asta încearcă să demonstreze un proiect la care participă liceenii de la Petrila și cei din Grecia și Anglia.

Un proiect Erasmus încearcă să conștientizeze tinerii că nu sunt diferențe între fete și băieți, atunci când se pune problema cunoștințelor în tehnologia informației și calculatoare, denumită generic TIC. Domeniul IT este pentru toți și grecii, românii și englezii tocmai asta încearcă să le arate elevilor de liceu implicați, iar tinerii se simt implicați.
„A fost o experiență insolită pentru noi. Am intrat în contact cu cultura occidentală, am făcut schimb de experiență cu grecii, englezii, am luat parte la activități interactive, dar ne-am și distrat și am vizitat foarte multe locuri de interes”, a spus Ioana Velican, elevă de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila, care participă activ la acest proiect.
Liceul Constantin Brâncuși din Petrila face parte din proiect și a implicat, în mare parte, fetele care au vrut să simtă experiența aceasta.
„Este un proiect coordonat de Marea Britanie și din acest proiect face parte și Grecia. Se referă la implicarea femeilor în tehnologie și la faptul că nu există așa de multe femei implicate în dome-niul IT și acest proiect își dorește să emancipeze un pic femeile, să creeze un joc, cu ajutorul copiilor”, a adăugat și Marcela Ersoy, profesor coorodonator.
Ultimele cercetări privind egalitatea de gen arată că femeile sunt prezente mult mai puțin decât bărbații în domeniul IT. Și, în plus, există decalaje mari ca și vârstă între cei tineri și cei de 45 de ani.
„Ca și obiective, ar fi: să îmbunătățim competențele și abilitățile soft ale participanților, prin activități de formnare personalizătă, în timpul experiențelor de mobilitate și schimburile de elevi de diferite naționalități, promovarea egalității de gen în sectorul tehnologiei și în societate, în general, prin activități formale și nonformale”, a mai spus profesoara Marcela Ersoy. Delegația din Anglia este de luni, săptămâna viitoare la Petrila, iar mobilitățile se desfășoară în Valea Jiului.
Diana Mitrache