O simplă joacă, o glumă proastă, un anturaj greșit și poți ajunge infractor. Asta au aflat liceeni de la Colegiul Economic Hermes, după ce au participat la o lecție deschisă la care a venit și un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani. Nu știau cât de mică e granița și nici nu au bănuit cât de aproape au fost uneori de a comite o infracțiuni.

Cei mai mulți elevi au spus, după ce au aflat de la procurorul Robert Scorța, că nu se gândeau că pot deveni infractori, chiar și din joacă.
„Domnul procuror ne-a explicat tot ce se poate întâmpla și ce riscuri sunt, chiar și atunci când suntem elevi. Pentru că putem comite infracțiuni. Nu știam foarte multe dintre posibilități, iar domnul procuror ne-a spus și ce să nu facem, dar și că, dintr-o simplă bătaie în clasă, o joacă, putem ajunge să fim trași la răspundere”, a spus una dintre elevele care a participat la acest proiect acum.
„Ne-a spus că, de la simple glume cu droguri, putem fi acuzați de trafic și chiar mi se pare foarte riscant așa ceva. Și am aflat cum se pedepsește așa ceva. Mă gândeam și înainte, dar nu eram siguri cât de ușor putem fi acuzați”, a completat un alt elev al liceului.
„Eu am învățat că e foarte important și anturajul în care ești, dar și prietenii cu care stai zilnic, pentru că ei te pot influența negativ. Înainte, nici nu mi se părea un subiect atât de important pentru mine”, a mai spus un elev, după ora de cunoștințe juridice.
Proiectul denumit generic „Justiția pentru tineri”, presupune acomodarea elevilor de liceu cu mediul juridic, descifrat pe înţelesul lor.
În contextul diversității și complexității lumii moderne, a globalizării, a creșterii violenței în școli și în afara ei, educația juridică devine o componentă majoră a educaţiei contemporane, iar proiectul s-a născut din necesitatea formării la elevi a competențelor de a comunica, de a coopera și de a interacționa în mod adecvat și legal, de a rezolva pașnic conflictele, de a avea o atitudine pozitivă faţă de persoanele din jur.
„Este un proiect de educație civică, un proiect care a debutat acum 5 ani de zile și suntem foarte mândri de el, deoarece, de-a lungul acestor ani, am reușit să atragem alături de noi, ca și parteneri, foarte multe licee din județ și toate liceele din Petroșani și Petrila. În fiecare an, domnul procuror vine la noi și stă de vorbă cu elevii, prietenește, în urma parteneriatului pe care îl avem cu Parchetul”, ne-a spus și Mihaela Ionițoaei, director adjunct Colegiul Economic Hermes Petroșani, coordonatoarea acestui proiect.
Elevii sunt interesați, devin curioși și pun întrebări legate de modul în care ei pot fi trași la răspundere, află pentru ce răspund penal, dar și de la ce vârstă.
Diana Mitrache