update:

Un comunicat de ultima oră remis de ADI Deseuri precizeaza faptul ca activitatea de colectare a deseurilor a fost reluata luni
în regim de normalitate.
Din informațiile primite, începând de astăzi, 6 decembrie, serviciul de colectare a deșeurilor municipale își va respecta programul normal de lucru, în toate cele 61 de Unități Administrativ Teritoriale, pe raza cărora operează.

 

Gunoiul nu mai este ridicat în trei sfert dintre localitățile județului Hunedoara. Acesta este și motivul pentru care prefectul a cerut ministrului de resort să aprobe starea de alertă în toate cele 61 de localități. Totul, după ce firma care  opera în sistemul de salubritate s-a trezit cu conturile blocate. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a solicitat acordul Ministerului Afacerilor Interne pentru declararea stării de alertă.   Imediat ce acesta va fi obținut, printr-o hotărâre a C.J.S.U. Hunedoara va fi declarată stare de alertă pentru cele 61 de localități. „Vom propune instituirea stării de alertă, care va fi aprobată de către ministrul Afacerilor Interne. După aceea, vom convoca din nou Comitetul pentru Situații de Urgență și apoi cei de la ADI Deșeuri, patronați de CJH vor face toate diligențele în găsirea unor alte firme care să continue activitatea de salubritate”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara. Până la declanșarea stării de alertă, gunoiul nu va fi ridicat în 61 de localități și asta chiar acum, de sărbători. Totul, pentru datorii care nu puteau fi amânate. Tribunalului Hunedoara a decis că SC Brai-Cata SRL este obligată la plata sumei de 7.820.257 lei reprezentând redevența datorată, din 2019 până în 2020, Consiliului Județean Hunedoara. „Sperăm că într-o zi, două să rezolvăm cât de repede problema. Este un cumul de greșeli, pentru că Brai – Cata aveau datorii către CJH. Există o hotărâre judecătorească, dată de către Curtea de Apel Alba Iulia, iar medierile nu au ajuns, pe procedură fiscală, la niciun rezultat și atunci, CJH, a blocat conturile societății, care vineri a anunțat că nu mai poate să presteze serviciile”, a mai spus prefectul. Din data de 4 decembrie, nu mai este ridicat gunoiul în localitățile: Brad, Baia de Criș, Băița, Blăjeni, Buces, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara, Hațeg, Bretea Română, Densuș, General Berthelot, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sălașu de Sus, Sîntămărie Orlea, Sarmizegetusa, Totești și  nici în Deva, Hunedoara, Orăștie, Călan, Geoagiu, Simeria, Băcia, Boșorod, Certeju de Sus, Cârjiți, Balșa, Hărău, Mărtinești, Orăștioara de Sus, Pestișu Mic, Beriu, Rapoltu Mare, Romos, Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Șoimuș, Teliucu Inferior, Turdaș, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Toplița, Brănișca, Burjuc, Dobra, Gurasada, Ilia, Lăpugiu de Jos, Vorța, Vețel și Zam.

 

Diana Mitrache