F iecare început e un …debut! Cel care avea să transmită pe undele radio mii de meciuri de fotbal și șapte olimpiade, a avut și el un debut.

Practicase rugby-ul (a fost în Lotul Național de juniori) și baschet-ul, va absolvi cursurile Facultății de Ziaristică din București (în 1954), debutând ca reporter la radio în 1951, încă fiind student.
Dar primul meci al carierei l-a comentat la radio, în primăvara lui 1955, un meci C.C.A.(Steaua) București – Minerul (Jiul) Petroșani, scor 1-1 (Coidum marcase pentru jiuliști).
Și de aici a început drumul…Avea să fie printre cei trei corifei ai presei sportive din România, alături de Cristian Țopescu în televiuziune și Ioan Chirilă în presa scrisă.
În anul 1965 a pus bazele emisiunii „Fotbalul minut cu minut”, acele transmisiuni alternative de pe toate stadioanele unde se juca etapa cu meciurile Diviziei „A”. Era cea mai ascultată emisiune radiofonică, de obicei duminica, toată lumea fiind conectată la cei care primeau legătura din studio-coordonator Gheorghe Minoiu-ascultând vocile inconfundabile ale lui Nicolae Soare, Sebastian Domozină, Radu Urziceanu, Teodor Mateescu, Dan Voicilă, Nicolae Secoșan și binențeles, Ion Ghițulescu.
Transmisiunile concomitente de la „Fotbal minut cu minut” aveau ca rating-ca să ne exprimăm în termeni la modă-, vreo 5 milioane de ascultători, la aparate portabile cu tranzistori, pe stadioane sau oriunde. „Fotbal minut cu minut” a dispărut prin anii 2004-2005, odată cu noul trend al televiziu­nilor de a „duce” o etapă de fotbal de vineri până luni. Doar posturile teritoriale s-au mai încăpățânat să transmită meciurile din Divizia „B” cam în aceeași manieră. O spun ca unul care am transmis timp de 4 sezoane pentru Radio România Timișoara, meciurile din aceea perioadă de la Petroșani și Lupeni.
La noi radio-ul a fost acaparat de televiziune și internet. Dar vorba reputatului gazetar Alin Buzărin, „televizorul îți cere fotoliu, papuci comozi, canapea, e nevoie ca măcar un ochi să fie ațintit asupra ecranu­lui. În schimb, cât timp te informezi de la radio poți să faci și altceva”.
Ion Ghițulescu va rămâne un intelectual cu „relații la bibliotecă”-așa cum grăia regretatul Ioan Danciu-, om cu limbaj decent, atitudine, prestanță.  S-a stins din viață la 91 de ani cel care s-a identificat cu radio-ul ultimelor 5-6 decenii, o legendă a microfonului radiofonic, purtându-l cu respect în memorie, Ion Ghițulescu.

GENU TUTU