| Interviu. Exclusivitate | „CRISTIAN ȚOPESCU – UN OM DE MARE CULTURĂ”, declară Bujor Bogdan, fost director de mină și prefect de Hunedoara

B ujor Bogdan este una din figurile charismatice ale vieții economice și culturale a Văii Jiului. Dincolo de funcțiile sale, după absolvirea Institului de Mine Petroșani în 1965, domnia sa a avut un rol important în susținerea culturii și sportului.

Am realizat un interviu legat de implicarea sa în lumea sportului.
Reporter: Ați fost inginer-șef, director de mină, prefect al județului Hunedoara, dar peste toate astea, ați sprijinit sportul. De pildă, într-o perioadă în care celebru comentator Cristian Țopescu era suspendat, l-ați adus la Petrila.
Bujor Bogdan: Am modernizat cabana Lunca Florii, loc unde am decis ca, periodic, să facem câte o întrunire cu caracter cultural. Mai apoi l-am adus pe George Stanca, apoi, l-am invitat pe Cristian Țopescu, un om de mare cultură, dincolo de comentator de sport. A venit în sala de ședințe, apoi la Lunca Florii, unde ne-a prezentat filmul Campionatului Mondial din Spania 1986. Avea cultură, dicție, viziune, extrem de răbdator prin modul de a da explicații. Practic sala de pontaj devenise o sală de festivități.
A abordat pe larg problemele fotbalului național și mondial. Noi, la Jiul Petrila aveam lupte, popice, alpinism, cu excelente rezultate la nivel național.

Reporter: Înainte de a pleca în SUA, în 1989, Nadia Comăneci a fost și ea la Petrila…
B. Bogdan: Tot prin intermediul lui George Stanca am adus-o! Am găzduit-o într-un apartament de protoccol, am avut o întalnire în sala de apel, apoi cu personalul TESA în sala de ședințe, apoi o masă de protocol la Lunca Florii.
Reporter: Cum era Nadia?
B.Bogdan: Am stat mult de vorbă, avea mâinile cu urmele miilor de ore de antrenament. La un moment dat m-a rugat să trimit pe cineva să-i cumpere semințe de dovleac de vreo sută de lei! Era o ființă modestă, sensibilă, placută, fără figuri. A fost un moment cu adevărat istoric.
La fel cum au fost cele cu întâlniri cu marii artiști ai vremii.
Am sprijinit întotdeauna sportul din postura de conducător a unei entități miniere și să știți că lucrurile mergeau bine.

GENU TUTU