Reporter: Adi Ahrițculesei, bun revenit, pentru un nou interviu. Intrăm direct în subiect: Everestul?
Adrian Ahrițculesei: Da, o mare provocare. Pe 11 aprilie plec din Petroșani, pe ruta București-Doha (Qatar)-Katmandu (Nepal)-Lukla (Nepal), locul de unde voi pleca spre tabăra de bază. Prima „aventură” este chiar aterizarea pe micul aeroport „Tenzing-Hillary” din Lukla, aflat la 2846m alt., fiind declarat în 2010 cel mai periculosdin lume.
Reporter: Oau! O iei tare de la început! Ce urmează?
Adrian Ahrițculesei: M-am pregătit intens, fizic și psihic, cu drumeții montane și alergări, exerciții de forță. Este marele meu vis, cucerirea Everestului.
Voi ataca pe latura sudică, vreau să duc numele Petroșaniului, care a împlinit în ianuarie a.c 100 de ani de când a fost declarat oraș.
Reporter: Care sunt etapele ascensiunii?
Adrian Ahrițculesei: Ascensiunea mea va începe din Lukla, unde voi ajunge cam în zece zile în tabăra de bază, la 5300m alt., asta însemnând aclimatizarea. Voi avea câteva provocări în drumul meu, așa cum va fi Khumbu, o cascadă de gheață, scări fixe montane, crevase.
Reporter: Despre logistică, însoțitori?
Adrian Ahrițculesei: Nu am cei șerpași, voi căra singur cam 30 kg, abordând vârful în stil sportiv. O mare încercare este diferența de altitudine, imaginați-vă că plec de la 7900m și punctul final este 8848m. Evident voi avea și tuburi de oxigen, nu vreau să risc nimic în acest sens. Sunt blocuri imense de gheață, printre care trebuie să te strecori cu atenție, ele sunt mișcătoare, cam cu un metru pe zi. Va fi cea mai grea porțiune.
Reporter: Despre costuri?
Adrian Ahrițculesei: Destul de mari. Numai permisul de intrare în Himalaya a costat 11.000 de dolari, în total costurile ridicându-se undeva la circa 60.000 de dolari.
Reporter: Să revenim la traseu…
Adrian Ahrițculesei: Da, de la ultima tabără, până în vârf se parcurg între 8 și 12 ore. În Pasul Hillary s-a instalat și o stație meteo, cea mai înaltă din lume, care monitorizează toate fenomenele-vânt, precipitații, mișcări
seismice-, ceea ce e foarte important.
Reporter: Da’ cum o fi chiar acolo, pe vârf? E chiar un vârf?
Adrian Ahrițculesei: Nu prea știu exact, dar în nici un caz nu este vreo „platformă de relaxare”, gen Mont Blanc, unde-i plat. Dacă ai în față alți alpiniști, spațiul este îngust, nu poți să-i depășești, trebuie să stai la coadă! Trebuie să mai rezolv cu asigurarea, voi opta pentru una serioasă.
Reporter: Când te așteptăm la Petroșani?
Adrian Ahrițculesei:
Păi toată expediția asta
va dura din 11 aprilie
până pe 1 iunie a.c,
când preconizez să ajung
la Petroșani.
Deci, 48-49 de zile, durează așa mult din cauza aclimatizării, care se face treptat.
Reporter: Una peste alta ești pregătit.
Adrian Ahrițculesei: Eu zic că da! La aproape 20 de ani de când primul român (n.n 17 mai 1995) Constantin
Lăcătușu a cucerit
Everestul, eu să fiu primul
din județul Hundedoara
care va reuși această performanță.
Am încredere în forțele mele, sunt oprimist, voi face tot ce ține de mine, cu riscuri minime, să reușesc această mare performanță, cucerirea Everestului!!