Întâlnire cu fata care si-a transformat pasiunea în profesie

Andreea Renges s-a alãturat instructorilor de dresaj din Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu în anul 2006 si, în ciuda faptului cã era singura femeie instructor din România, a reusit sã se impunã prin pasiune, dedicatie si perseverentã printre colegii sãi bãrbati.

La Centrul Chinologic, Andreea, alãturi de colegii de la Catedra de Dresaj, participã la selectionarea atentã a viitorilor câini politisti, tinând cont de aptitudinile fiecãruia si având în vedere specializãrile ulterioare ale acestora: detectare stupefiante, detectare explozivi, prelucrare urme, salvarea victimelor de sub dãrâmãturi, pentru descoperirea rãmãsitelor umane sau pentru protectie si interventie. Ea este urmãtoarea invitatã a campaniei „Premiantii fãrã premii”. A promis cã va oferi si o demonstratie celor prezenti din ceea ce înseamnã munca ei la Centrul Chinologic de la Sibiu.

Andreea Renges pregãteste sute de câini pentru a detecta droguri, bombe sau infractori. Pasionatã de câini din copilãrie, politista în vârstã de 34 de ani s-a angajat la Centrul Chinologic din Sibiu în anul 2006. La concursul de admitere a fost singura femeie care s-a încumetat sã dreseze labradori sau ciobãnesti si nu s-a lãsat intimidatã de contracandidati. „Am dat la examen probele standard si am avut si o probã practicã. M-au bagat într-un tarc cu trei câini si am fãcut o prindere cu mansonul. Totul a iesit bine si m-au angajat”, a declarat Andreea. La Centru, treaba tinerei este sã-i învete pe cei doi membri ai cuplului chinotehnic, conductorul si câinele, sã lucreze împreunã. „Fiecãrui politist i se repartizeazã câte un câine si eu trebuie sã-l obisnuiesc cu orasul, zgomotul si altele. În acelasi timp trebuie sã initiez si politistul pentru a putea lucra cu el. De obicei, nu sunt probleme”, mai spune Andreea. Andreea Renges si ciobãnescul belgian Malinois alcãtuiesc o echipã care, în anul 2010, a adus Politiei Române si Centrului Chinologic Sibiu un capital de imagine mediaticã nemaiîntâlnit.

În urma rezultatelor exceptionale obtinute la Campionatele Nationale si Internationale de Dresaj al câinilor politisti, la Campionatele Nationale si Internationale civile de dresaj destinate câinilor sportivi, prin participarea la o multitudine de demonstratii de dresaj, unde a reusit sã ducã dresajul canin la rang de artã, acest cuplu chinotehnic a schimbat în mintea tuturor celor care au vãzut aceste demonstratii pe viu sau preluate de toata mass-media româneascã si strãinã, perceptia despre câinele politist si utilitatea sa ca instrument pretios în munca de politie. Anul 2010 i-a adus Andreei satisfactii profesionale si recunoasterea eforturilor si muncii depuse pânã în prezent. Astfel, dupã un scurt stagiu de pregãtire cu o unitate aeropurtatã a Inspectoratului General de Aviatie, Andreea a participat la trei demonstratii publice, în cadrul cãrora a fost coborâtã dintr-un elicopter, prin troliere, de la o înãltime de aproximativ 50 m, împreunã cu câinele; ajunsã la sol, a folosit câinele pentru retinerea si imobilizarea unei persoane „periculoase”. Exercitiul în sine a fost primul de acest gen desfãsurat vreodatã în România si a implicat riscuri mari si multe emotii, atât politistei, cât si câinelui. Aprecierile celor prezenti si mediatizarea la nivel national si international a acestor actiuni a scos încã o datã în evidentã profesionalismul, curajul si abnegatia acestei tinere politiste. „Pot spune cã meseria nu am furat-o din tarã, ci de la multe stagii de pregãtire în afarã, mai mult, pot spune sunt o persoanã autodidactã cãreia îi place sã experimenteze pânã în momentul în care lucrurile ies perfect”, ne-a mai spus Andreea.

Blondã si extrem de femininã, Andreea te întâmpinã cu un zâmbet cald, cu emotii si cu foarte multã modestie, atunci când vorbeste despre performante care fac cu sigurantã invidios orice bãrbat care lucreazã în domeniu. „Povestea de dragoste” dintre Andreea si meseria care a devenit parte din sufletul ei a început în 2006. Vã propunem sã ne întâlnim cu aceastã fatã minunatã si sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce ne oferã prin eforturile sale profesionale.

Sâmbãtã, 1 Aprilie 2017, ora 11.00, doamna Andreea Renges vine sã o întâlnim. Aveti ocazia sã o priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piata Victoriei.

Initiatorii  proiectului „Premiantii fãrã premii”