U nitățile de învățământ din orașul Petrila rămân fără fondurile europene nerambursabile de creștere a eficienței energetice. Proiectele au fost reziliate din cauză că nu au fost implementate în termenele stabilite, dar
problemele reale sunt mult mai grave. În același timp, administrația publică locală nu are alte soluții pentru ele, dar nici prea multă apăsare!

Aproximativ 7 milioane de lei a pierdut Primăria Orașului Petrila din fonduri europene nerambursabile. Contractele au fost semnate și finanțarea era asigurată, dar din cauza neîndeplinirii condițiilor, înțelegerile financiare au căzut. ADR Vest a anunțat rezilierea acestor contracte pentru UAT Petrila.
Grav este că, în tot acest timp, autoritățile locale dau dovadă de o maximă nepăsare, deși elevii vor fi obligați să învețe în continuare în clădirile pe care nu s-a intervenit și nu se va mai interveni prea curând.
Primarul Vasile Jurca spune cu nonșalanță că problema este mai veche și pleacă de la o expertiză falsă pe care i-a realizat-o o firmă și pe care, evident, au achitat-o. Ce s-a întâmplat mai departe în acest caz de fals în acte, greu de spus, pentru că nici primarului nu îi era prea clar. Susține că își aduce aminte că au făcut o sesizare la organele de anchetă (parcă poliție, parcă parchet!?), dar nu mai știe care este stadiul acesteia. Și că oricum banii nu îi ajungeau.
”În primul rând acolo am avut o problemă cu o expertiză falsă. Noi am depuse cererile de finanțare la faza DALI, dar cine ne-a făcut documentația a pus o expertiză, identică cu o expertiză reală. Noi am depus proiectele la ADR, am obținut finanțare, după care am făcut proiectare”, a precizat primarul Vasile Jurca.
În momentul în care au trecut la faza de proiectare s-au dus din nou la circuit și era nevoie de viza expertului și pe proiect, numai că, în momentul în care au ajuns la specialistul respectiv acesta le-a spus că nu el a făcut-o și nici nu se regăsește în re-gistrul oficial de documente emise de el.
”De aici a început nebunia. Am trimis la cel care le-a făcut expertiza. (…) Am scris mail-uri… Am făcut și plângere la Parchet la momentul acela, nici nu știu ce s-a mai întâmplat. (…) Juriștii s-au mai interesat, dar ce să facem? Putem noi să…. Am făcut adrese către Parchet parcă sau către poliție….ne-au zis că e în cercetare. Pot să dispun eu?”.

Eficiența energetică a unităților de învățământ, moartă și îngropată!
Șocant este că edilii din Petrila nici măcar nu s-au mai chinuit să reia procedura. La expertiza falsă rămasă în aer, au mai adăugat un punct la ”NU SE POATE”.
”Am anunțat Autoritatea de Management și a fost atunci discuția dacă să facem o altă expertiză, dar concluzia a fost că nu, pentru că mai era o problemă. Prețul la care se făcuse DALI-ul era la 50% din prețul care era. Cu toată creșterea aprobată de Guvern tot trebuia să venim noi cu o contribuție care era foarte mare, de 30 – 40%. Ținând cont de toate astea, am considerat că este mai bine să renunțăm la ele”, a mai spus primarul Petrilei, Vasile Jurca.
Și așa Petrila a pierdut 7 milioane de lei fonduri europene nerambursabile care ar fi trebuit să fie folosite pentru creșterea eficienței energetice la Colegiul Tehnic Constantin Brancusi – Scoala Nr. 2 din Orasul Petrila, Scoala Gimnaziala I. D. Sirbu din Orasul Petrila, Scoala Gimnaziala I.D. Sirbu Petrila – Structura Scoala Gimnaziala Nr. 6 din Orasul Petrila și Colegiul Tehnic Constantin Brancusi.
Decideți dvs: indolență sau….
Carmen COSMAN – PREDA