R aluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale a spus, la Deva că va încuraja angajații din sectorul minier și energetic al județului nostru să se reconvertească porfesional.

Contextul acestei afirmații a fost legat de măsurile de acum, cum este cea prin care se vor acorda salariile și în iunie tot de la AJOFM pentru cei aproximativ 4000 de angajați ai CEH. „Vom mai prelungi, pentru încă o lună sprijinul financiar alocat angajaților din Valea Jiului, de la cele 4 mine, care sunt acum în insolvență și sper ca, după aceea, planul de redresare al Ministerului Energiei să poată să intre în funcțiune”, a spus ministrul Raluca Turcan.
Angajații de la minele din Valea Jiului, ca și cei de la Termocentralele Mintia și Paroșeni au primit în ultimele luni salarii de la ANOFM, pentru că nu reușesc să se echibreze financiar și planul de redresare nu este încă gata. Așa că măsura va fi prelungită și în această lună. Dar angajații de aici sunt sfătuiți să își găsească de lucru în alte domenii.
”Este un motiv pentru care azi sunt aici și mă încăpățânez să vin aici. Cred cu tărie că sunt angajați în minerit care se pot regăsi în alte industrii și am dovada, în cifre, că a crescut numărul locurilor de muncă în industriile compatibile cu
industria mineritului. Există cerere și ofertă și trebuie doar ca oamenii să fie dispuși să se reconvertească din punct de vedere profesional ”, a mai precizat Raluca Turcan, la Deva.
Decizia de a-i plăti pe angajați pentru trei luni din banii agenției județene a fost prelungită și, din
februarie, oamenii care lucrează la minele din Valea Jiului și la cele două termocentrale iau banii, deși nu prea reușesc să vândă energie deloc. Măsura va fi valabilă și în iunie.
Îndemnul ministrului Raluca Turcan, pentru angajații CEH de
a-și găsi de lucru în alte domenii, este greu de crezut, în condițiile în care mulți pleacă din sistem acum cu 10.000 de euro, iar timp de doi, repectiv 4 ani, în cazul minerilor, primesc ajutor de la stat, sume ce sigur sunt mai mari ca un eventual salariu
Diana Mitrache