E xistă temerea că, odată ajuns în spital, pleci de acolo cu o seamă de infecții intraspitalicești. Și, pe de altă parte, raportările din sistemul medical de la noi nu sunt niciodată reale.

Dar, potrivit DSP Hunedoara, raporatele ce se fac săptămânal, scot la iveală și câteva cazuri grave, care sunt și raportate.
Numai într-o săptămână, la finele lunii trecute, la DSP au fost raportate 7 cazuri de infecții intraspi-talicești. Sunt oameni care s-au infectat în timpul spitalizării, iar medicii spun că acesta este și motivul pentru care foarte mulți pacienți refuză internările, atunci când nu au boli grave.
„În cadrul DSP se rapor-tează infecțiile intras-pitalicești, aceste infecții pe care lumea le știe ca infecții nosocomiale, asociate asistenței medicale. În ultima perioa-dă, respectiv 24 octom-brie -30 octombrie, a fost identificat un caz la Spitalul Municipal Hunedoara, un caz la Spitalul Județean de Urgență Deva, două cazuri la Spitalul de Urgență Petroșani și trei cazuri la Spitalul municipal Orăștie. La Hunedoara și Deva a fost infecție cu clostridium, iar la Petroșani, unul clostri-diium, unul E coli și la Orăștie a fost COVID”, a spus Delia Bâda, director DSP Hunedoara.
La nivel naţional, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declanşat o campanie pentru a combate aceste infecţii, însă, este necesară raportarea loc corectă și exactă.
În prezent, în țările dezvoltate, aproximativ 5-12% din infecțiile nosocomiale se produc în raport cu numărul total de pacienți spitalizați. Potrivit experților OMS, în țările în curs de dezvoltare, această cifră depășește în unele cazuri 40%.
Diana Mitrache