H oții au dat iama în mașini și le fură acum catalizatoarele. Mai mulți oameni s-au plâns, în ultimele săptămâni, de astfel de pagube, iar poliția anchetează câteva asemenea cazuri. Cei mai mulți șoferi, însă, ajung cu mașinile la reparat și află că e ca și cum ar avea daună totală. Un bărbat care locuiește în Colonia Petroșani spune că a vrut să pornească o mașină pe care o avea în garaj, dar a văzut că nu mai are catalizatorul. Atunci a realizat că mașina nu mai poate funcționa și s-a dus la poliție.

„Acum 5 zile, m-am dus în garaj la sora mea, care e plecată din țară. Când să scot mașina din garaj, am auzit un troncănit. M-am uitat dedesubt și am văzut că e toba toată căzută și mi-am dat seama că s-a furat catalizatorul de la mașină. Am fost la poliție și am depus plângere”, spune omul.

Păgubiții spun că aceste catalizatoarele conțin paladiu și platină, iar unele sunt casetate în cupru. Odată furate, sunt vândute pe piața neagră la sume mari. Cei care le cumpără, le topesc și extrag metalele din ele, iar neoficial, păgubiții au aflat că, prin Târgu Jiu ar fi cineva care le dă la hoți cam 500€ pe bucată. Cert este că păgubiții realizeză că au daună totală.

„Ele conțin, în structură, niște elemente prețioase, cum ar fi platina, în catități care, extrase, depășesc 400 – 500 de euro, în funcție de catalizator. Nu toate sunt scumpe, dar există și anumite tipuri care au un cost mare. Un catalizator nou, de exemplu, original, pentru un Logan, poate ajunge și la 4.000 de lei, unul de producător, poate ajunge la 1.500 de lei. Dar e nevoie și de înlocuirea acelor sonde de oxigen, care odată ce hoții taie catalizatorul, dispar și ele. Iar una variază, ca preț, între 300 și 600 de lei. Ajungem la câteva mii de lei, în condițiile în care valoarea reparației, poate depăși valoarea autoturismului”, afirmă ing. Ștefan Florin Feszner, reprezentant al unui service auto din Petroșani.

Și cazurile nu sunt puține. „Din păcate, în ultima perioadă, am observat o înmulțire a cazurilor de cetățeni care s-au trezit cu probleme la autoturisme , în sensul în care au constatat dimineața că nu mai au catalizatoarele pe mașini. De la începutul anului și până acum au fost cam 30 de persoane care au solicitat un preț pentru repararea acestor autoturisme. Anul trecut au fost cam 15-20, dar acum constatăm că vin mai mulți care au probleme la sistemul de evacuare gaze”, au spun cei de la service. Poliția a aflat de la păgubiți și acum există chiar și un cerc de suspecți.

„La nivelul Poliției Petroșani, dar nu numai, au fost sesizate, de la începutul acestui an, mai multe infracțiuni de furt, respectiv tentativă de furt calificat, a unor astfel de elemente din structurile autoturismelor parcate. Se pare că ele sunt comercializate pe piața neagră. Polițiștii, în acest caz, dacă ne referim, strict la ancheta celor de la Biroul Criminalistică de la Petroșani, au deja un cerc de suspecți și lucrează cu colegi din alte județe, pentru probarea vinovăției, sau nevinovăției acestor persoane”, a declarat Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Oamenii legii mai spun că ar fi ideal ca mașinile să aibă sistem de alarmă, iar proprietarii lor ar trebui să se asigure că le parchează în locuri în care să nu se poată întâmpla astfel de hoții. „Dacă sunteți martori ale unor astfel de fapte ce se petrec, de regulă, noaptea, este recomandat să apelați poliția la 112. Același lucru trebuie să faceți și dacă sunteți parte vătămată, în astfel de situații, pentru că infracțiunea de furt se cercetează doar la plângerea părții vătămate și să nu pătrundeți în câmpul infracțional, pentru a distruge probele, pentru că acestea sunt investigate de experții criminaliști. Ar fi foarte utilăă și montarea unui sistem de alarmă, dar și parcarea autorismului, pe timp de noapte, într-un loc iluminat, de unde să fie o bună vizibilitate”, a conchis Bogdan Nițu.

Diana Mitrache