Groapa de gunoi de la Vulcan ar putea deveni o “fabricã” de agent termic. Edili au în intentie asocierea cu o societate pentru a transforma groapa de gunoi într-o statie de ardere a deseurilor pentru producere de agent termic.

În paralel, autoritãtile locale de la Vulcan au în vedere înfiintarea unei noi societãti de termoficare, în cazul în care Complexul Energetic Hunedoara va livra agent termic în perioada de iarnã. Problema a fost ridicatã în sedinta de Consiliu Local ce a avut loc la Vulcan.

“În conditiile în care nu functioneazã termocentrala trebuie sã ne pregãtim sã gãsim alte solutii alternative de încãlzire. Nu va putea toatã lumea sã îsi monteze centrale pe gaz”, a spus în sedinta de consiliu Carmen Sîrbu, consilier local Alianta pentru Hunedoara. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile a precizat cã a primit o adresã de la CEH prin care se aratã cã furnizarea agentului termic pe perioada de iarnã este pusã sub semnul întrebãrii.

“Am primit o adresã de la CEH si nu ne garanteazã cã va functiona. Dacã totusi va functiona termocentrala de la Paroseni vom înfiinta o societate de termoficare nouã, dacã vom avea si abonati la acest serviciu. Acestia vor trebui sã îsi plãteascã facturile. Deocamdatã Termocentrala Paroseni nu îsi ia angajamentul cã va furniza agent termic în sezonul de iarnã”, a precizat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Pe termen lung, edilii au în vedere transformarea gropii de gunoi din localitate într-o statie de ardere a deseurilor pentru a produce agent termic.

“Avem o idee pentru o statie de ardere a deseurilor. În septembrie urmeazã sã vinã o firmã pentru a vizita groapa de gunoi, iar apoi vom vedea dacã ne putem asocia si cu Consiliul Judetean pentru a putea participa la acest proiect”, a mai subliniat primarul municipiului Vulcan. În prezent, un astfel de sistem este deja functional la Oradea, în judetul Bihor.

Monika BACIU