După ce a reușit să obțină 3,9 milioane de lei pentru închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere de la Uricani, Consiliul Județean Hunedoara pornește ecologizarea celei de la Vulcan. Este un moment mult așteptat, pentru că deșeurile de acolo, chiar dacă au fost acoperite, încă se autoaprind uneori.

Proiectul de ecologizare a gropii de gunoi de la Vulcan vizează o suprafață de aproape 50.000 mp, iar valoarea estimativă pentru execuția lucrărilor este de 21.600.000 lei fără TVA. Groapa de aici este ultima dintre cele ce trebuie închise în zona Văii Jiului. Și este un moment important pentru toată comunitatea Văii Jiului.
Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara:
„După cum se știe, 9 din cele 11 gropi de gunoi, au fost închise în prima fază. Groapa de gunoi și cea de la Uricani erau neînchise. Cea de la Uricani am închis-o tot pe fonduri de mediu. Iar acum, am primit confirmarea, miercuri dimineață, că a fost propusă la finanțare și groapa de la Vulcan. Eu cred că anul acesta încep demersurile și anul viitor va fi închisă și această groapă de gunoi de la Vulcan”.
Pentru acest proiect, Consiliul Județean Hunedoara a făcut o asociere cu Primăria Municipiului Vulcan. Aici, depozitarea deșeurilor este sistată din anul 2016, dar, fiind un depozit activ, trebuie închis în conformitate cu legislația națională și europeană. Mai ales că primăria încădetectează acolo probleme. „De mulți ani încercăm să închidem această groapă. Am primit sprijinul Consiliului Județean, care, în acest moment, se ocupă de închiderea gropii de gunoi
de la Vulcan. Am înțeles că s-a aprobat și finanțarea de la București, prin AFM, ceea ce este un lucru extrem de bun. Sunt ani de zile de când această groapă, practic, nu mai funcționează. Pentru noi sunt costuri generate de faptul că trebuie să o întreținem și mereu să stingem incendiile care apar acolo. Este și mirosul care mai persistă vara și acum ne bucurăm că domnul președinte și Consiliul Județean a reușit să facă acest proiect. Avem și finanțarea și avem speranța ca anul viitor să se ecologizarea acestei gropi”, spune Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
România a fost obligatã să închidă sau sã reabiliteze gropile de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009, dar acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu. Acum, toate administrațiile locale din Valea Jiului duc gunoiul menajer la Bârcea Mare, însă, depozitele de deșeuri de genul celei de la Vulcan, sunt încă atent monitorizate și vor mai fi monitorizate și în anii următori. Cea de aici, însă, va fi total ecologizată. „Gunoiul de acolo nu va mai fi transportat, pentru că groapa este astupată de pământ, de ani de zile. Practic, gunoiul nu se mai vede și a crescut iarba peste groapă. Urmează să se ecologizeze prin modalitățile și tehnicile actuale”, a mai adăugat Merișanu.
În cadrul proiectului sunt preconizate lucrări de extragere și ardere a biogazului, respectiv degazarea corpului depozitului, lucrări pentru etanșarea suprafeței, realizarea de canale colectoare, rigole și bazin colector pentru ape meteorice, executarea de drumuri perimetrale
Diana Mitrache