11_1siteO ineditã expozitie de gravuri în lemn, linoleum, sau pe linguri de lemn va fi vernisatã miercuri, 20 februarie, la Petrila. Elevii artistului Radu Chinta sunt gata sã expunã lucrãri inedite, din care au învãtat multe. A fost, spune artistul, o lectie pentru toti, de la cei mai mici, pânã la cei mari.

„E si o expozitie, dar în acelasi timp si un act educational. A trebuit, practic, ca fiecare sã învete si sã retinã câteva notiuni despre fiecare curent, fiecare pictor pe care l-au studiat si dupã lucrãrile cãruia au realizat si ei niste gravuri”, spune prof.  Radu Chinta, initiatorul expozitiei.

Cu aceste lucrãri va fi realizat si un volum, iar profesorul explicã cum va fi posibil. „Intentionãm chiar sã realizãm si o carte. Fiecare a notat câteva idei despre pictorul pe care si l-a ales, despre curentul din picturã respectiv. Eu zic cã, în tot ceea ce am fãcut pânã acum am cãutat experimentul, numai în expozitia aceasta, nu prea am experimentat, ci am mers pe lucruri clasice, bine fãcute, bine stiute”, a mai declarat Radu Chinta.11_site

24 de copii au lucrat si au expus pe simeze, fiecare cum s-a priceput. Cei mai talentati au sculptat în lemn, sau linoleum, iar cei mici, au pictat linguri de lemn, care vor ajunge si ele o poveste într-o viitoare carte. „Eu expun un portet legat de arta bizantinã. Existã o tehnicã anume. Înainte de imprimarea pe foaie,se face un desen pe o coalã, apoi se imprimã pe un linoleum, se sculpteazã, se picteazã si se imprimã”, spune Ana Cristina, unul dintre micii artisti care expun. „Eu am pictat autoportretul lui Picasso si am încercat sã îl expun cât mai bine”, afirmã si artista Roxana Maria,  care spune cã din aceastã expozitie a învãtat cã „arta nu poate sã fie doar cu o foaie si o pensulã si niste culoare. Ea poate fi transformatã în mai multe feluri”.

11_2siteCei mai mici artisti, nu au putut folosi instrumentele de sculpturã si atunci, au pictat linguri, despre care au inventat mici povesti. „Lingura mea a fost unul dintre cei mai mari astronauti din lume si acum a ajuns un om simplu de lemn.

E o poveste cam trustã, cã acum, nimeni nu îl mai recunoaste, nu mai stie nimic de el”, ne povesteste un alt mic artist. „Sunt Bogdan Morar si lingura mea se numeste Tutan lingurã. A cucerit tot Egiptul cândva. Ea a fost sculptatã pe vremea lui Tutankamun, de un sculptor renumit Tunama”, îsi imagineazã un alt pusti povestea lingurii sale.

Vernisajul expozitiei are loc miercuri, la ora 17,00, la Clubul Copiilor din Petrila, iar la eveniment va veni sã cânte fiul Tatianei Stepa, Cãtãlin si Florentin Budea, cu un grup de copii de la acest club.

Diana Mitrache