O cantitate importantă de levigat s-a scurs din deponeul ecologic de la Bârcea Mare și încă nu a fost curățat locul. Vorbim despre albia unui râu secat, dar care se întinde pe vreo 7 km.
Comisarii de mediu spun că acum deponeul ar putea să nu mai fie autorizat. Și totul din vina lor.  Imaginile cu zemurile încărcate cu substanțe extrem de periculoase au apărut în spațiul public de mai bine de două săptămâni, iar albia respectivă încă nu a fost curățată. Spun comusarii de la mediu că nu a fost timp suficient și că încă sunt în așteptare.
„Prima măsură, în momentul constatării a acelei poluări  pe pârâu a fost să le cerem să curețe tot ce ține, pe o porțiune de 7 km de la CMID, la linia de cale ferată de la Simeria, unde sunt niște bazine betonate, unde sunt bazinele ce adună apele pluviale și care s-au umplut din această cauză. Noi le-am dat termen până în 5, ca urmare, termenul fiind scurt, așa că mai au termen până în 15 martie, să adune tot”, a spus Dorel Bretean, comisar șef Garda de Mediu Hunedoara.
Deponeul ecologic de la Bârcea ar urma să fie reautorizat acum, dar acest incident, accidental sau nu,  va cântări mult.
„Noi monitorizăm din două în două zile lucrurile. Ne dăm seama că volumul este foarte mare Mai așteptăm analiza pe partea de metale grele, care vine joi. Partea de analize pe organic este destul de urâtă. E grav ce se întâmplă. E un incident și riscă foarte multe, și din partea noastră și a Apelor române. Amenzi, reparații de mediu și așa mai departe. O să vedem ce riscă din punct de vedere al reautorizării”, a mai spus Dorel Bretean, comisar șef Garda de Mediu Hunedoara.
Neoficial și pe surse am aflat că odată analizat acel levigat, s-a constatat că doar concentrația de azot amoniacal, care trebuia să fie de maxim 3, are o concentrație de peste 600. Deci otravă. Și totul încă zace pe albia acelui pârâu și în zona în care s-a acumulat.
Diana Mitrache