F ederaţia Sindicatelor Libere Independente Energetica cere Guvernului să ia înapoi termocentrala Mintia, deoarece investitorii irakieni au încălcat
prevederile contractului de vânzare-cumpărare.

Astfel, aceștia au început să vândă pe bucăți termocentrala și să o demoleze, deși în contract aceste lucruri erau interzise. Oricum, până la această oră, nu s-a conturat nimic din grupurile pe gaze care ar trebui să fie date în funcțiune la sfârșitul lui 2026. Dacă investiția nu va fi finalizată până atunci, statul își va lua înapoi termocentrala, iar irakienii vor plăti și penalități de 50 milioane de euro.
”Acest fapt, împreună cu nerespectarea legislaţiei române, atrage anularea pe loc a contractului de vânzare-cumparare şi este suficient pentru ca Ministerul Energiei, conform clauzelor contractuale, să ia Termocentrala Mintia înapoi la Statul Român. Totodată, în contract era stipulat faptul că, împreună cu Ministerul Energiei, se va stabili un grafic de realizare a lucrărilor, grafic care nu s-a întocmit nici până în prezent. Irakienii au tot chemat autoritățile și au pozat în mari investitori, dar nu au făcut nimic. Pe lângă faptul că au încălcat contractul prin vânzarea unor active ale termocentralei, l-au încălcat și prin faptul că au început să demoleze înainte de a intra în funcțiune noua centrală. Chiar în cartea funciară a clădirilor exista interdicția de demolare. În plus, pe mediu nu se respectă nimic, ceea ce intră deja în penal”, a declarat Claudiu Gal, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere Independente Energetica, potrivit Național.
Pe lângă angajările la negru, depistate de Inspecția Muncii, sindicaliștii atrag atenția că, după demolarea unor construcții din incinta Termocentralei Mintia, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a depozitat cantitatea de 3 kg de mercur, acid sulfuric, acid clorhidric, toluen fără protecție, electrolit KOH 28 preparat și solid, o substanță foarte periculoasă. ”Toate deşeurile rezultate din demolări au fost depozitate la gramadă, conductele de produse petroliere nu au fost curăţate, iar în depozitul termocentralei se regăsesc, amestecate, moloz, conducte de ulei, conducte de păcură, vată sticlată, tablă, mobilier din lemn şi termopan”, mai semnalează Federaţia Sindicatelor Libere Independente Energetica.
Monika BACIU