Peste 50 de oameni de afaceri au venit la Petroșani să protesteze public împotriva controalelor ANPC, pe care le consideră abuzuri. La întâlnirea care a avut loc la Primăria Petroșani a participat și primarul din Petroșani, dar și prefectul județului Hunedoara. Au și întocmit un memorandum, prin care cer să nu fie abuzați, ci informați.

Nimeni nu a contestat ideea de control al ANPC. Nimeni nu a vrut să sublinieze că au fost și greșeli sancționate, dar majoritatea oamenilor de afaceri s-a referit la faptul că li s-a aplicat amenda maximă și au fost închise restaurante și diverse unități de alimentație publică, doar pentru nereguli minore. „Vin și efectiv abuzează de funcția lor. Cerem să fim respectați, pe banii noștri, pe munca noastră”, a spus Lavinia Grigoriu, reprezentanta uneia dintre societățile comerciale care a fost închisă pentru că nu a avut omologat un cântar.
„Prima firmă care a fost închisă, din 15 februarie, a fost Euro Riva, o firmă cu peste 30 de ani de existență, fără datorii la stat și care a respectat întotdeauna legea. Suntem oameni care oferim salarii la sute de angajați, plătim impozite și îi plătim pe acești funcționari care, din păcate, abuzează de funcțiile lor, de foarte multe ori”, a completat și Monica Iacob Ridzi, reprezentanta Euro Riva.
Oamenii de afaceri, peste 50 prezenți la întâlnirea de protest, au spus că legislația este stufoasă, că ei contestă faptul că anumite părți din legislație se schimbă periodic, așa cum a fost cazul cu omologarea unui țoi, ori a unui cântar, iar din acest motiv au cerut să li se pună la dispoziție legile actualizate.
„Hainele second hand, până acum, un an erau aduse cu baxul pe care scria second-hand. Au venit cei de la Mediu și au spus nu. Conform Regulamentului European, acestea sunt deșeuri. Am adus cu facturi de deșeuri. Și apoi, vin cei de la OPC și zic: uite firma asta a adus 1.700 de tone de deșeuri! Noi suntem groapa de gunoi a Europei. Ei ne spun cum să le aducem legal și apoi ne acuză”, a afirmat și Ovidiu Pirtea, reprezentantul unei societăți care a fost închisă de ANPC din februarie și încă nu a primit undă verde. Asta, pentru că, spune omul, controlul a fost tărăgănat, iar acum pasat la Garda de Mediu.
Așa că primarul și prefectul județului Hunedoara au făcut front comun și vor să îi ajute pe toți. Asta, fără a minimaliza importanța unui control care să scoată în evidență carențele ce trebuie rezolvate.
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani: „Eu, ca primar, m-am sesizat. Faptul că închizi 10 magazine, într-o singură zi, într-un singur oraș, nu e în regulă. Asta crează și un prejudiciu de imagine și pentru firme și pentru noi, ca zonă turistică. Sunt realități care
trebuiesc corectate”.
„Este o inconștiență a unor instituții ale statului în ceea ce privește importanța mediului economic față de funcționalitatea statului. Am pus pe fiecare om de afaceri să scrie ce are de spus, iar prin intermediul compartimentul economic al Primăriei Petroșani, le punem pe toate
într-un Memorandum. Trebuie să dăm o calitate generală și o să-l trimitem direct ANPC România”, a adăugat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Încă de la mijlocul lunii februarie, președintele ANPC Horia Constantinescu, ajutat de alți inspectori din județele limi­trofe, au venit în Valea Jiului și au închis depozite second-hand, restaurante și magazine de alimentație publică, din motive care, unele, ar fi putut fi doar sancționate.
S-a creat astfel o problemă gravă, iar sute de oameni au locul de muncă incert.
Diana Mitrache