U n focar de pestă porcină a fost lichidat, săptămâna trecută la Vulcan. Vorbim despre un crescător care își lăsa animalele libere în zona Valea Ungurului și ca urmare toate animale au fost ucise. Mai sunt focare acum la porcii mistreți și autoritățile județene sunt în alertă.

Focarul de pestă porcină a fost depistat la Vulcan, unde un crescător particular, care nu a declarat animalele și, ca atare, nici nu va fi despăgubit, s-a trezit că acestea sunt bolnave.
„În Vulcan, în Valea Jiului, pesta a fost depistată într-o gospodărie, că acolo nu avem exploatații comerciale. Tot terenul a fost asanat, în ceea ce privește animalele și a fost făcută și dezinfecția ”, a spus dr Leontin Laslău, șeful DSVSA Hunedoara.
Primarul de la Vulcan spune că zona a fost izolată și că situația nu a fost scăpată de sub
control. „Săptămâna trecută, am avut un focar pe Valea Ungurului, la un particular, un crescător de animale. Am intervenit foarte rapid și, în câteva ore, toți porcii care prezentau pericol au fost uciși și îngropați într-un loc pe care administrația
l-a pus la dispoziție, fiind destinat pentru astfel de situații”, a precizat Cristian Merișanu,
primarul municipiului Vulcan.
De această dată a fost vorba despre niște porci crescuți în libertate, pe care, așa cum spun autoritățile, proprietarul nu i-a declarat, și nici nu va fi despăgubit.
„Am avut comitet local de combatere a bolilor.
S-au luat toate măsurile și au fost asanați toți. Din păcate, nu au fost înregistrați în sistemul național de evidență al animalelor și nu va primi despăgubiri. Am mai avut și un focat în zona Geoagiu și mai avem
câteva focare la porcul misterț”, a adăugat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Focarele la mistreț sunt și ele în atenția Direcției Sanitar Veterinare, iar rangerii au fost înștiințați. Vorbim despre zona de nord a județului, acolo unde a fost depistată boala la mistreți, iar proprietarii de suine sunt sfătuiți să își ia măsuri de precauție.
Un număr de 101 focare de pestă porcină africană (PPA) erau active la nivel naţional, vineri. Din acestea, două sunt în exploataţii comerciale, iar un focar într-o exploataţie comercială de tip A. În focarele afectate există 45.227 de porcine.
La finele săptămânii trecute, 7 focare erau active în judeţul Bihor, 5 focare în judeţul Teleorman, două focare în judeţul Sălaj şi câte un focar în judeţele Arad, Buzău, Cluj, Hunedoara, Satu Mare, Timiş şi Vrancea.
Diana Mitrache