8Lupenenii de origine maghiarã s-au întrecut, la sfârsitul sãptãmânii trecute, prin preparate culinare. Cinci echipe au trebuit sã prepare cel mai bun gulas. Ceaune puse la încins în aer liber, pe muzicã si chef de distractie, acestea au fost notele în care s-au derulat ”Zilele Maghiare” din Lupeni.

”Este un eveniment deosebit  care îl tinem în fiecare an, de patru ani de zile. Anul acesta  avem un concurs de preparat gulas. Am invitat  toti cetãtenii din Lupeni. Gulasul este un preparat traditional unguresc, cam de o mie de ani toatã lumea mãnâncã gulas în zona asta si de aia am fãcut si noi. Este o mâncare traditionalã maghiarã, se deosebeste fiecare mâncare  care s-a pregãtit aici, fiecare cu obiceiurile lui, sunt din judetul Harghita, Covasna, Satu Mare, dar aici  s-au mobilizat Bisericile Reformate, Biserica Unitarianã, Ocsi si prietenii, echipa de fotbal care se numeste Barbarok plus echipa noastrã a UDMR-ului”, a spus David Benedekfy, presedintele UDMR Lupeni si organizatorul evenimentului.

8-1Bucãtarii nu ne-au dezvãluit toate ingredientele pe baza cãrora se face cel mai bun gulas, însã un ”condiment” face mâncarea gustoasã.”Este o retetã  proprie, dar nu o divulgãm pentru cã sã sperãm cã e cea mai bunã. Am pus multã carne, multe legume, condimente si  mult suflet”, ne-a spus unul din bucãtari.

Un alt bucãtar spune cã reteta este un mix. Mai multe familii s-au implicat în prepararea acestui festin traditional unguresc.

”Acest preparat este fãcut din trei judecãti familiare,  familia Nagy, familia Pap si Kendo. Se poate face cu cât mai multe ingrediente, nu sunt ascunse. Carnea îi dã cel mai bun gust gulasului. Se poate face dieteticã, fãrã carne, e bun”, spune un alt bucãtar.

Condimentele care îi dau o savoare aparte gulasului variazã de la bucãtar la bucãtar.

”E si cu carne si cu cârnati. E retetã secuiascã. Am vrea sã pãstrãm secretul retetei. Cel mai important ingredient e chiminul. Asa stiu eu cã fiecare gulas trebuie sã aibã chimin, îi dã un gust special”, dezvãluie un alt maestru al gastronomiei maghiare.

8-2La eveniment a luat parte si fostul prefect al judetului Hunedoara, Attila Dezsi care le-a multumit organizatorilor pentru faptul cã promoveazã traditiile maghiarilor.

”Vreau sã îi îndemn pe toti sã îi învete pe cei mici, generatia  nouã, sã ducã mai departe aceste traditii, fiindcã aceste traditii duc numele si renumele Ardealului mai departe în generatiile urmãtoare”, a spus Attila Dezsi. Evenimentul s-a încheiat cu dansuri cu specific unguresc si bineînteles cu degustarea tuturor felurilor de gulas.

Monika BACIU