Eruptie de bucurie si culoare, de Ziua Vulcanilor, în Geoparc

Pentru al patrulea an consecutiv, în Parcul Copiilor din orasul Hateg, un vulcan a fumegat si a erupt cu bomboane si confeti, spre bucuria celor mici, marcând Ziua Vulcanilor, un eveniment al Geoparcului International UNESCO Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti.
Evenimentul a adunat la standuri peste 150 de copii care au avut ocazia sã descopere, prin joc,  fascinanta lume a  vulcanilor, dar si pe cea a dragonilor sau dinozaurilor. Cu ajutorul produselor DACO art, cei mici au avut posibilitatea sã îsi creeze propriul vulcan 3D, cel mai simpatic dragon înflãcãrat, sã picteze un vulcan folosind atât pensula cât  si palma, sã creeze o brãtarã- suvenir cu figurine dinozaur sau sã se picteze pe fatã.
Cu aceastã ocazie a  fost deschis un nou portal pentru întâlnirea cu Telmatosaurus transsylvanicus. Cei curajosi si-au putut face un selfie cu celebrul dinozaur care a trãit în urmã cu 70 de milioane de ani pe fosta Insulã a Hategului si de la care provin cuiburile cu ouã  fosilizate descoperite pe teritoriul actual al Geoparcului. Întâlnirea a fost posibilã datoritã unei aplicatii de realitate  augumentatã, disponibilã pe telefonul mobil si  dezvoltatã de Asociatia Wild Roots în cadrul proiectului ”Ferestre în timp” co-finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL România prin  programul ”Spatii Verzi”.

Fatã de anii precedenti, Ziua Vulcanilor a fost  celebratã, în avans si la Muzeul Pedagogic Brasov. În perioada 19 – 21 august, reprezentanti ai  voluntarilor pentru Geoparc au mers la Brasov ca sã îi ajute pe copiii de acolo sã descopere o multime de informatii interesante despre vulcani. Începând din anul 2016, Ziua Vulcanilor este celebratã anual, în Geoparc, la o datã fixã, 24 august. Aceastã zi are o însemnãtate aparte pentru cã marcheazã data la care, în urmã cu 1940 de ani, a erupt vulcanul Vezuviu,  distrugând orasele romane Pompeii si Herculaneum.
Dincolo de catastrofa naturalã, aceastã eruptie a fost una aparte. Sub stratul de lavã si de cenusã s-a conservat un fragment important din viata de zi cu zi a lumii antice. Evenimentul Ziua Vulcanilor a fost organizat de Geoparcul International UNESCO Tara Hategului – Universitatea din  Bucuresti si Asociatia  Drag de Hateg împreunã voluntarii pentru Geoparc, S.C. Adaconi s.r.l., REAL Master Events si Asociatia Wild Roots.
Adina Popa