Regal de șah în stațiunea Geoagiu-Băi, unde, de duminică, a început cea de-a IV-a etapă a circuitului GRAND PRIX Romania la șah, un eveniment care se bucură de o participare de top. Sunt șahiști de înaltă ținută, mari maeștri, care se
luptă pentru un fond de premiere de 90.000 de lei. Consiliul Județean Hunedoara este partenerul competiției.

Între 16 și 23 octombrie se desfășoară turneul principal de șah la care participă aproape 40 de mari maeștri și maeștri internaționali din 11 țări ale lumii (India, Azerbaidjan, Israel, Germania, Italia, Lituania, Bulgaria, Grecia, Ucraina, Moldova și România) cu ELO >2200. În plus, aici au ajuns deținători de vouchere primite din partea Federației Române de Șah sau wildcards oferite de către organizatori.
Și nu a contat vârsta deloc, ci nivelul la care au ajuns șahiștii.
„Am 13 ani și este o competiție foarte importantă pentru mine. Eu încep de pe penultima poziție, dar știu că pot ieși mai în față, dacă lupt. Am numai meciuri cu adulți, mari maeștri și o să fie o experiență foarte frumoasă pentru mine. Eu joc șah de la 5 ani, dar am mers la cursuri la 8 ani. E foarte greu, dar dacă mă antrenez, totul va fi mai ușor”, a spus unul dintre șahiștii care duminică a deschis grad prix-ul de la Geoagiu-Băi.
Iar șahiștii ajunși în top ne-au mărturisit cum a fost pentru ei acest drum. „Fiecare începe într-un fel. Dar eu am început la club de șah la vârsta de 10 ani. În 1987 erau alte vremuri, șahul era politică de stat și era mai bine susținut ca acum. Dar vedem un bum în șah acum și sper să ne întoarcem acolo. Avem o nouă conducere a federației, care se ocupă de susținerea șahiștilor de performanță și trendul este pozitiv. Mă bat un unul din membrii echipei olimpice, ca și mine. Am participat împreună la ultima olimpiadă din India și este un tânăr de mare viitor, de performanță”, a precizat una dintre șahiștii care compun lotul național.
Etapa aceasta se ține în Hunedoara, iar directorul concursului ne-a spus că este o etapă ce contează foarte mult, colaborarea cu oficialitățile de la noi fiind abia la început.
„Suntem onorați să fim aici, în Hunedoara. Ne-am bucurat că am găsit în CJH un partener de încredere și valoros, care apreciază sportul și care ne-a fost alături. E un eveniment de ținută, la care participă mari maeștri, de elită, fruntea șahului românesc. Avem aici jucători de top ai echipei naționale: Costică Lupulescu, Mircea Păligras, David Gavrilescu, deci echipa națională este aici. Avem și mari maeștri internaționali și cred că va fi un eveniment spectaculos pentru iubitorii șahului”, a declarat Alin Câmpeanu, directorul concursului.
Favoritul acestui concurs este marele maestru Constantin Lupulescu, cel care ne-a spus și nouă cât de greu este să ajungi la un astfel de nivel. „Concurența este destul de puternică. Au venit mari maeștri din alte țări. Ce pot să spun despre evoluția unui șahist este că durează mulți ani să faci performanță, ca în orice sport. Se cere capacitate de concentrare, dar primează puterea de muncă. Dar
trebuie să ai și capacitatea de concentrare și un
anumit talent, să ai și o
viziune strategică, un
amalgam. Eu, când aveam 7 ani am învățat de la bunicul meu, care a găsit șahul ca o alternativă la table”, a precizat Constantin Lupulescu, mare maestru.
Startul concursului s-a dat la Geoagiu Băi, duminică, după ora prânzului, iar parteneri ai șahiștilor sunt cei de la Consiliul Județean Hunedoara. „Este o etapă importantă, un turneu internațional open. Este un parteneriat între CJH și Federația Română de Șah. CJH a venit cu 100.000 de lei, iar de cealaltă parte, Federația Română de Șah a venit tot cu 100.000 de lei. La concursul principal care se va desfășura aici timp de o săptămână, sunt înscriși 41 de concurenți, mari maeștri internaționali din 11 țări ale lumii”, a spus Ion Bădin vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara.
Între 20-23 octombrie, tot la Geoagiu-Băi, se desfășoară turneul secundar HUNEDOARA OPEN pentru jucători români legitimați și străini cu FIDE ID și cu ELO <2200. Se va juca în sistem elvețian, a 6 runde. Fondul de premiere este de 15.000 de lei. La acest turneu vor participa 61 de competitori din România, Serbia și Canada. „Sunt concursuri importante, atât pentru jucătorii din țara noastră, cât și pentru cei care vin din străinătate, pentru punctajul pe care îl acumulează, pentru ELO. Dar sâmbătă, în deschiderea acestui campionat, au fost două concursuri de juniori, ambele câștigate de reprezentanți din județul Hunedoara, chiar dacă tânărul de nici 8 ani, Rareș Apostu, din Petroșani, joacă pentru Timiș. El a participat la categoria 14 ani și a câștigat turneul de 7 runde, câștigânmd toate cele 7 runde. La fel și tânărul Cîmpeanu, care este
nelegitimat, pentru că acest concurs era pentru cei nelegitimați. El, din 7 puncte posibile a obținut maximul”, a mai precizat Ion Bădin vicepreședintele CJH.
Diana Mitrache