Le spun mobilități, dar este vorba despre deplasări în străinătate, în cadrul unor proiecte europene, pe parcursul cărora pot vedea ce înseamnă turism, ori alimentație publică și servicii, în alte țări din Europa. Vorbim despre elevii de la Colegiul Economic Herme de la Petroșani, care se pot mândri cu experiențe ce mereu le-au folosit absolvenților de aici.

În fiecare an, proiecte de tip Erasmus, duc elevii de la acest liceu cu profil economic în țări precum Spania, ori Turcia, acolo unde au ce învăța în domeniul turismului. Dintr-o astfel de aventură s-au întors recent și profesorii, care află ce pot aplica la ore, iar elevii sunt primii care au de tras foloasele.

„Liceul Economic a fost desemnat ca fiind deținător a trei titluri de Școală Europeană, consecutiv. În fiecare an, echipa de proiecte a colegiului  a inițiat proiecte pentru formarea profesională a elevilor. Elevii pot participa la stagii de pregătire în țări cunoscute din Europa, stând acolo o perioadă de două sau trei săptămâni, ori chiar mai mult, în funcție de obiectivele proiectului. Fac stagii în agenții de turism și hoteluri, după care se întorc în țară cu certificate recunocute în întreg spațiul european. Care le certifică practic pregătirea”, a spus Mihaela Tetileanu, profesor coodonator al proiectelor europene.

Dar, cei de la Hermes pot să studieze în țări străine, timp în care pot să învețe să își facă propriile lor afaceri. „Pe o perioadă de un an, sau chiar doi ani, avem parteneriate cu școli din Italia, Turcia, Bulgaria, Grecia, Letonia, prin care le dezvoltăm anumite competențe anteprenoriale elevilor, dar și profesorilor, pe digitalizare. Ei merg acolo și va urma curând prima mobilitate. În octombrie merg în Letonia. Pornesc de la un plan de afaceri și pot deveni antreprenori, însușindu-și din experiențele transnaționale ale țărilor participante”, a mai adăugat prof. Mihaela Tetileanu.

Iar experiențele i-au ajutat, de-a lungul timpului, pe cei care sunt buni la învățătură și, mai ales, știu limba engleză.

„Totul se face pentru a–i ajuta, ca, la momentul în care termină liceul, să se poată integra pe piața muncii și, bineînțeles, cei care își doresc, să își continue studiile. Sunt foarte mulți elevi cu care ne întâlnim vara, când se întorc în țară, care ne spun din experiența pe care au avut-o în străinătate, ca angajați în Europa, dar nu numai și cât le-au fost de folositoare cunoștințele dobândite în cadrul școlii și a mobilităților europene”, a precizat și Mihaela Ionițoaei, director adjunct Colegiul Hermes Petroșani.

Și în acest an există o ofertă diversificată pentru cei care vor să opteze pentru Colegiul Hermes de la Petroșani, iar opțiunile sunt variate.

„Avem o ofertă atractivă pentru viitorii noștri elevi. La liceu la zi este profilul Economic, cu 24 de locuri, Turism și Alimentație, la profesională, o clasă de bucătar-ospătar, lucrător hotelier, cofetar-patiser. Avem și învățământ liceal seral și post liceal. La seral avem 28 de locuri în specializarea Comerț,

tehnician în turism 28 locuri, clasa a XI-a. La învățământ post-liceal, avem agent de turism, ghid turistic – 28 de locuri, asistent manager în turism 14 locuri, orgnizator conferințe 14 locuri și tehnician în agroturism montan 28 de locuri”, a detaliat și Ramona Ința, director Colegiul Economic Hermes.

Colegiul Economic Hermes este o școală europeană, iar absolvenții pot pleca, la final, cu o diplomă de calificare într-un domeniu în care pot lucra oriunde, chiar și  în străinătate.

Diana Mitrache