Un tânăr din Valea Jiului, împătimit al escapadelor pe crestele munților de la noi, a surprins, acum câteva zile, un efect vizual
spectaculos. Vorbim despre efectul Gloria, care rar ajunge să fie prins de vreun aparat foto. Attila Dobai este din Petroșani și lucrează la mina Vulcan, iar nouă ne-a povestit cum a văzut el acest lucru ca pe o adevărată provocare și o revelație, totodată.
Îi plac drumețiile, iar pagina lui de socializare e plină de imagini din munții noștri. Urcă des în Parâng, însă, abia acum a reușit să surprindă un astfel de efect absolut spectaculos: Gloria.
„Cred că a fost doar un noroc, nimic mai mult. Eu umblu de foarte mult timp pe munți, dar nu am văzut până acum acest efect. Urcam înspre Parângul Mare și, la un moment dat, niște copii se uitau spre o râpă. Eram curios să văd la ce se ută și am urcat și eu. Când am privit în jos, am văzut efectul Gloria, pur și simplu. Cred că se întâmplă destul de rar”, a spus Attila Dobai, fotograful care a surprins efectul.
Attila Dobai a imortali­zat momentul și l-a postat pe o rețea de socializare, deși, așa cum ne-a mărturisit, poate, cu un aparat performant, alta ar fi fost calitatea imaginii.
„Fotografiile le-am făcut cu telefonul. Cu o cameră mai performantă, poate ieșea mai detaliat cadrul respectiv”, a mai spus Attila.
Efectul Gloria mai poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Broken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei..
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiuni într-un interval bine precizat.
Diana Mitrache