Dosarul accidentului de la Uricani, la final

După exact două luni de la producerea accidentului de la mina Uricani, expertiza specialiştilor în construcţii a fost gata, iar inspectorii de muncă spun că le este clar ce s-a întâmplat acolo.
Sunt date ce încă nu pot fi făcute publice, până la avizarea de către inspectorii de muncă, însă, aşa încât abia apoi se vor înainta concluziile şi va fi întocmit dosarul de cercetare.  „A venit expertiza de la firma din Cluj care se ocupă  de acest lucru. La ora actuală, din punctul nostru de vedere, concluziile sunt destul de clare. Am făcut o adresă prin care solicităm nişte clarificări la anumite cauze pe care le-au făcut cei din cadrul firmei cu expertiza şi sperăm ca, spre sfârşitul lunii, dacă nu la începutul lunii viitoare, să încheiem dosarul şi să îl înaintăm spre avizare la Inspecţia Muncii”, a spus Florin Bozdog, inspector șef ITM Hunedoara.
Doi muncitori de 31 şi 41 de ani au murit, în 15 aprilie, după ce  au fost prinşi sub dărâmături la mina Uricani din Valea Jiului. Turnul unei instalaţii cu skip s-a prăbuşit peste utilajele cu care lucrau la demolarea lui şi oamenii care au fost prinşi sub dărâmături nu au avut şanse de supravieţuire.
Unul era angajat de doar o zi, în timp ce al doilea de doar o lună şi, în tot acest timp, inspectorii de muncă au aşteptat ca o echipă de experţi de la Facultatea de Construcţii din Cluj să facă analize la faţa locului. „Sunt concluzii pe care noi le-am tras şi trebuie verificate de Inspecţia Muncii, iar deocamdată nu pot fi făcute publice. Vinovaţii vor fi stabiliţi, în mare parte de Procuratură. Noi vom înainta dosarul”, a mai spus Florin Bozdog.  Ancheta va scoate la iveală toate detaliile accidentului colectiv de muncă, produs la suprafaţa minei aflată în ecologizare. De altfel, Mina Uricani a fost închisă la sfârşitul anului 2017, iar acum au loc lucrări doar la perimetrul de la suprafaţă.
Diana Mitrache