Donează sânge și plasmă! Sâmbătă se redeschid centrele

Cei care pot dona sânge sunt, din nou, așteptați la centrele din Petroșani, Deva și Hunedoara. Și sâmbătă vor fi din nou deschise, pentru că medicii specialiști spun că este foarte mare nevoie de sânge, dar și de plasmă, de la bolnavii care s-au vindecat de COVID-19.
Medicii din centrele de transfuzie ale județului Hunedoara fac din nou apel către populație să doneze sânge. Trecem printr-o perioadă cu multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus și mai sunt alți bolnavi care au acum nevoie de transfuzii.
„Avem nevoie de produse de sânge pentru pacienții care au intervenții chirurgicale, sau tratamente oncologice, dar și pentru donatorii de plasmă, având în vedere că totuși sunt destul de multe cazuri cu bolnavi de COVID -19, în stare critică. Pot să doneze la noi sânge, în fiecare zi, de la 8,00 la 12,00, la centrele din Hunedoara, Deva și Petroșani și această sâmbătă avem din nou deschise centrele pentru donatorii, tocmai pentru a veni în sprijinul celor care vor și nu au timp în cursul săptămânii ”, a spus dr Victoria Hălmagiu, director Centrul de Transfuzie sanguină Deva.
Medicii mai spun că și s-a dovedit deja eficiența transfuziilor cu plasmă de la bolnavii care s-au vindecat de COVID-19 și că este mare nevoie de ei. Tocmai de aceea și ei sunt așteptați, cu precădere, să vină. Și, în Hunedoara avem chiar oameni care au bătut recorduri în acest sens, lucru ce ar trebui să îi încurajeze și pe alții.  „Cei care s-au videcat, la 28 de zile de la testul pozitiv, pot să doneze plasmă. Cererea este foarte mare, având în vedere că se trabnsfuzează în mai multe centre. Sunt pacienți în stare critică și la Deva și la Hunedoara. Nu am reușit să acoeprim toate cererile.  Chiar avem o asistentă din Deva, care a donat a 6-a oară plasmă, prin plasmafereză, dar noi vrem să creștem numărul donatorilor, pentru că  doar 40 -45 % dintre cei care donează, rămân ca plasmă hiperimună”, mai explică dr Victoria Hălmagiu, director Centrul de Transfuzie sanguină Deva.
Medicii de la centrul din Deva spun că, în aceste zile, au cerut plasmă de la Alba Iulia, pentru că un bolnav avea nevoie de o grupă mai rară și de acest tratatment depindea viața lui. Așa că dacă doriți, sunteți așteptați la centrul de transfuzie din Deva, Hunedoara sau Petroșani, inclusiv sâmbătă.
Diana Mitrache