O apă mizearbilă, scursă de la deponeul ecologic din Bârcea Mare a ajuns, din nou, în pâraiele din zonă. Toate culturile de acolo sunt acum
compromise, spun cei de la Agenția de Mediu și reprezentanții
deponeului susțin că de vină a fost o defecțiune.

Este al doile incident de acest fel și levigatul, cum sunt numite dejecțiile lichide ce se scurg acum din deponeul unde ajung deșeurile hunedorenilor, a ajuns să polueze apele. Cei de la groapa ecologică explică cum a fost posibil.
„Vineri, după amiază s-au făcut niște lucrări la o conductă de retur a levigatului, o mufare, mai exact. Acea mufare, pe week-end a cedat. Cei de la CMID nu au verificat, sâmbătă, duminică, legătura de acolo, pentru că altfel stopau din prima fază scurgerea, iar luni dimineață, la prima oră, s-a constatat scurgerea”, spune Dan Stoian,
director CMID Bârcea Bare, care a ținut să
precizeze că nu este în țară acum și nu a fost nici atunci când s-a lucrat la instalația respectivă.
Scurgerea este vizibilă, iar cei de la Apele Române spun că așteaptă încă analizele de laborator, dar cei de la deponeul ecologic care au produs poluarea riscă o amendă de 40.000 de lei de la Apele Române.
„S-a produs o avarie și s-a scurs levigat în Pârâul Tâmpa. Nu pot să estimez. Analizele respective se fac la laborator, în decurs de câteva zile”, a precizat Leontin Grozav, șef SGA Hunedoara.
Garda de Mediu așteaptă reultatele de la Apele Române, dar inspectorii spun că ar
trebui ca cei de la groapa ecologică să facă ceva și să afle cauza acestor
dezastre. Așa că le vor recomanda celor de acolo să lucreze mai mult pe partea de prevenție,
pentru că este a doua oară când se întâmplă așa ceva.
„Ideal ar fi să analizăm partea de prevenție, ca să nu se mai întâmple așa ceva. Să vedem ce se poate face, din punct ede vedere tehnic. Riscă amenzi, că nu scapă fără, dar vrem să nu se mai întâmple așa ceva. A fost o dată, acum e a doua oară, deci nu au un plan de prevenție, așa încât să nu se mai întâmple așa ceva”, a declarat Dorel Bretean, șef la Garda de Mediu Hunedoara.
Din păcate, însă, cei de la Protecția Mediului spun că și în acest an li se recomandă celor care au acolo terenuri, să le abando­neze și să nu cultive pe ele.
„Indiferent de constatările lor, un lucru va fi cert. Noi vom solicita operatorului să investigheze solul poluat pe toată suprafața afectată de fenomenul de poluare și,
în cazul în care se vor înregistra depășiri ale unor indicatori, se va trece la remediere. Până la
parcurgerea acestor etape, noi vom înștiința cetățenii, prin inetrmediul primăriilor Simeria și Băcia, să nu utilizeze terenurile în scopul cultivării sau hrănirii
animalelor”, afirmă Georgeta Barbaș, director Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara.
Mai mult, CMID riscă, așa cum spun cei de la APM, suspendarea autorizației de mediu, în funcție de constatările Gărzii de Mediu și a celor de la Apele Române.
Diana Mitrache