Din moarte clinicã, CEH sustine producãtorii de energie verde

Complexul Energetic Hunedoara sustine, în afara Constitutiei, producãtorii de energie verde.  Mai multi parlamentari au initiat un proiect de lege care prevede scutirea de la plata certificatelor verzi pentru energia consumatã pentru functionarea carierelor miniere de la CEO, CEH si CET Govora. Este vorba de scutirea de la plata certificatelor verzi pentru energia folositã în procesul propriu de productie.
“Prin obligatia de a achizitiona certificate verzi, în realitate Complexul Energetic Oltenia, CE Hunedoara si CET Govora subvetioneazã direct producãtorii de energie din resurse regenerabile, cu care concureazã pe piata de energie electricã, acest lucru fiind în contradictie cu principiile stipulate în Consitutia României: art. 135 alin. 2: “Statul trebuie sã asigure: lit. (a) libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil penrtu valoririficarea tuturor factorilor de productie””, aratã proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari.
Potrivit parlamentarilor, obligativitatea achizitionãrii de cãtre CEH, CEO si CET Govora a certificatelor verzi încalcã si prevederile Legii Concurentei.
“Producãtorii pe bazã de cãrbune sunt afectati atât în raport cu producãtorii de E-SRE cât si cu Hidroelectrica si CN Nuclearelectrica, astfel cã distorsiunile în piatã nu sunt numai între producãtorii de E-SRE si ceilalti producãtori, cât si între producãtorii din surse conventionale. Obligatia Complexului Energetic Oltenia, CE Hunedoara, CET Govora de cumpãrare de CV pentru cãrbune, accentueazã riscurile de pret, de gestionare a resurselor si de constiuire a stocurilor, riscuri induse de modul de organizare a sectorului energetic cu producãtori monotehnologie care este specific României”, aratã acelasi document.  Proiectul a fost depus si asteaptã avizele necesare, iar mai apoi urmeazã sã treacã de votul parlamentarilor.
Monika BACIU

8 comentarii la „Din moarte clinicã, CEH sustine producãtorii de energie verde

 • 20 iunie 2018 la 20:56
  Permalink

  Investitiile la Mina Livezeni si Mina Vulcan ar salva Complexul Energetic Hunedoara si ar face rentabila huila din valea jiului .

 • 21 iunie 2018 la 07:08
  Permalink

  Mai dilaule, huila nu a fost, nu este si nu va fi niciodata rentabila oricate investitii s-ar face. Soarta minelor care exploateaza huila a fost pecetluita … vor fi inchise toate mai devreme sau mai tarziu, intr-o economie reala, concurentiala, acestea nu mai pot face fata … trebuie sa ne impacam cu gandul asta si anume ca Valea Jiului va deveni in viitor doar un catun, o zona in care nu vor mai convietui decat pensionarii atatia cati vor mai fi si dupa aceea … gata.

 • 21 iunie 2018 la 08:07
  Permalink

  esti prost ,nu se mai fac investitii

 • 21 iunie 2018 la 08:19
  Permalink

  Acest lucru era evident de acum multi ani, ca se face o concurenta neloiala energiei produse pe carbune,,, amenzile ptr. certificatele verzi in ultimii 5 ani, 2,5 miliarde de lei se prescriu? ,,stiu ca nu actioneaza retroactic legea,,,dar cei care au dat legea de dinainte cu certificatele verzi ar trebuii sa raspunda macar in fata ,,,oglinziii,,,,si nu numai, ca au ingropat CEH-ul si au impins la marginea falimentului CEO.
  Si inca un lucru, cand comisia a gasit ca CEH ul a fost favorizat de Hidroelectrica prin pretul energiei achizitionate, imediat sa dispus rambursarea acestuia de CEH catre Hidro o masura retroactiva, acum vreau sa vad aceasi miscare,,, dar sincer banii intrati in buzunarele multinationalelor si a baietilor destepti, nu se vor putea recupera niciodata,,,ca doar traim in Romania.

 • 21 iunie 2018 la 08:22
  Permalink

  ptr „angajat” unde ai vazut tu economie concurentiala? ai citit articolul?,,pai banii pe certificatele verzi mergeau la regenerabile,,,de ce unii dau si altii iau?

 • 21 iunie 2018 la 09:06
  Permalink

  Comentariul a fost facut pentru ,, Mineri ” !!!

 • 21 iunie 2018 la 13:10
  Permalink

  angajat , esti tantalau rau de tot (semeni cu panarama de mata)

 • 25 iunie 2018 la 12:01
  Permalink

  esti prost

Comentariile sunt închise.