Un chip de miner, două mâini făcute căuș ca o rugăciune, dar umplute cu cărbuni, ori o galerie, sunt doar câteva dintre ideile pe care micuții cercului de artă condus de Radu Chința le-au pus în practică de Ziua Minerlo Deschise. A fost un bun prilej pentru desene de excepție, relizate, desigur, în cărbune.

Totul a pornit mai mult ca o joacă potrivită cu cărbunele, pe hârtie, dar vremea bună a adus la Petrila, în curtea lui Ion Dezideriu Sîrbu, o grămadă de mici artiști care s-au întrecut în pricepere. Și au desenat incluswiv scene desprinse din Povestirile Petrilene ale lui Sîrbu, așa cum au desenat cum au știut ei mai bine viața de miner.
„Au venit în număr foarte mare. Noi aveam pregătite vreo 10-15 locuri și au venit cam 50, din toată Valea Jiului sau chiar Timișoara. A fost o experiență plăcută și a fost și vremea bună. Le-am pus în față foi de desen speciale și cărbune pentru desen, fiind o tehnică destul de grea. Rezultatul este unul senzațional și, în felul acesta, atragem copiii spre artă”, a spus Radu Chința, coordonator al Cercului de Artăc de la Clubul Copiilor.
Viața minerilor nu le este străină acestor copii, care, poate, au măcar o rudă, dacă nu tata, care a lucrat într-o mină și, cum la Petrila a fost Ziua Minelor Deschise, acesta a fost prilejul să fie și ei creativi. „Au încercat să facă o legătură între scrierile lui I.D Sîrbu și ceea ce s-a întâmplat acolo. Au fost fascinați de povestirile lui și au integrat în desenele lor personaje din Povestirile Petrilene”, mai spune Radu Chința.
Cercul de artă a deveni astfel neîncăpător pentru totți cei care au vrut să contribuie cumva la acest eveniment ce s-a desfășurat, în mare parte, pe platforma fostei mine Petrila.
Diana Mitrache