Directorul general al Institutului Național de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu a spus că seismele pe care le resimțim cu toții sunt o surpriză pentru această zonă. Asta nu încurajează cu nimic populația și așa panicată. La Vulcan, primarul a amenajat o sală pentru cei care nu au mai dormit în bloc, iar la Petroșani este montată o stație seismologică.

Cinci cutremure s-au produs în zona Gorj și cel puțin două au fost resimțite puternic, pe timpul nopții de miercuri spre joi, și în zona Văii Jiului. Cel mai puternic de 4,3, la Arcani, în jurul orei 3 noaptea. ”E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar , iar dacă se produceau, erau magnitudini mici. (…) Pentru noi, e o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut, avem exemplu din anul 1943 când s-a produs un cutremur de cinci grade, de asemenea, anii 1963-1964 cutremur de 4şi 4,5 iar mai în spate, încolo, au fost cutremure în 1910 şi încă 50 de ani în urmă 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru”, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Fizică a Pământului.
La Petroșani există instalată o stație seismologică. Dispozitivul are rolul de a culege date, alături de cele montate în Gorj, în epicentrul producerii acestor seisme. Cu ajutorul acestor date, specialiștii vor afla cum a fost posibil valul de cutremure, pe o falie pe care nu s-au produs seisme sesizabile de peste un secol.

Diana Mitrache