C ursul pârâului Maleia trece prin centrul municipiului Petroșani, dar este izolat de comunitate, nu a fost niciodată pus în valoare, așa cum se întâmplă în alte orașe, iar poluarea este sesizabilă periodic. Așa că, un grup de arhitecți au adunat autoritățile locale și au venit cu un plan. Încep cu conștientizarea și apoi vin cu proiecte concrete prin care să pună Maleia în valoare.

Albia pârâului Maleia este mereu inundată de deșeuri, uneori miroase urât, iar comunitatea nu se poate bucura de o zonă de promenadă. O știu toți cei care trec prin zona centrală a munici-piului Petroșani și care niciodată nu s-au bucurat de priveliște. Dar o spun și cei de la Apele Române. „Am avut destule semnale privind gradul de poluare al acestei ape. Sunt infestate malurile cu tot felul de deșeuri textile și mase plastice, dar, spre surprinderea noastră, calitatea apei nu este afectată. Dar aspectul creează ideea de poluare mărită. Apa Serv a făcut canalizare până spre Rusu, dar avem semnale că se deversează latrinele și noi căutăm să ne mobilicăm să eradicăm aceste
cursuri necontrolate de ape menanere pe cursul apei Maleia”, spune Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu, care a participat la această întâlnire.
„Pe Firul Apei” își spun o mână de tineri care vor să facă ceva pentru acest curs de apă. Vor și pot să facă din albia apei una pe care localnicii să o privească cu plăcere. „Ce este foarte important este că aceste cursuri de apă nu trebnuie să fie elemente de care să ne ferim, unde să aruncăm gunoiele și să le întoarcem spatele. Din contră, sunt elemente de care trebuie să ne bucurăm, pentru că, toate celelalte orașe din lumea asta reușesc să facă treaba aceasta. Aducem azi aici autoritățile locale, Apele Române, Parcul Defileul Jiului și vedem cum putem
colabora. Facem promovare în școli, vom avea un concurs studențesc în vară cu amenajarea unui pavilion pe cursul apei, aici, pentru a pune în valoare relația cu apa și apoi vom vorbi despre proiecte cu impact pe o scară mult mai mare”, ne-a explicat Mihai Danciu, arhitect,
reprezentant al Asociației Urban Lab Valea Jiului.
Iar un astfel de proiect a fost pus în valoare și în alte localități, așa că acum, cei care l-au implementat vin și la noi.
„Am venit la Petroșani să aduc experiența mea de pe Canalul Morii din Reghin, modul de a rezolva problemele fiind cu soluții bazate pe natură. Este un domeniu puțin cunoscut și nu se învață în facultate și, ca atare, luăm din experiențele celor ce au făcut asta toată viața. Așa că am adus un expert care ne-a ajutat să venim cu soluții bazate pe natură, acolo, pe canalul Morii și asta voi prezenta aici, la Petroșani”, a adăugat și Klaus Birthler, arhitect, Asociația Unda Verde.
Experții veniți la Petroșani au observat că vorbim despre un curs de apă de munte, care are alte particularități, dar care poate fi pus și el în valoare.
„Una din soluții este legată de felul în care se deschide localitatea către apă. Trebuie să se evite să facem maluri abrupte și inaccesibile, pentru că există o tendință de a întoarce spatele apei, prin felul în care construim. Așa că venim cu soluții care să facă malurile accesibile oamenilor, din toate punctele de vedere”, a mai adăugat arhitectul Klaus Birthler.
La întâlnirea de la Petroșani
s-a vorbit și despre probelmele legate de eventuale inundații, de poluare cu deșeuri și dejecții d ela gospodăriile din amonte, dar și despre o eventuală amenajare în zona castelului, pe malul apei, unde poate fi realizat un proiect de urbanism local.
Diana Mitrache