Crucea Rosie vine, din nou, în ajutorul sinistratilor

Materiale de constructii, paturi, saltele si vopsele, plus haine si dulciuri au ajuns luni la prânz la sinistratii din Cartierul Aeroport din Petrosani. Este vorba despre oamenii care au rãmas fãrã agoniseala de o viatã, dupã ce inundatiile le-au luat totul.

De aceastã datã, în ajutorul lor au sãrit voluntarii de la Crucea Rosie si fiecare a adus ce a avut. „Am adus materiale de constructii, paturi, haine si lenjerii. Majoritatea sunt sponsorizare de la Crucea Rosie germanã. 30 de familii vor fi ajutate, cele care au fost afectate de inundatii”, a spus Felicia Vitan, presedinta Filialei Crucea Rosie Petrosani.

Alãturi de sinistrati a ajuns si primarul din Petrosani, care a dat, la rândul sãu, o mânã de ajutor acestor oameni, greu încercati la ultimele inundatii. „E o actiune a Crucii Rosii, în parteneriat cu Crucea Rosie germanã. Au câteva obiecte, fie cã vorbim despre mobilier, fie de materiale de constructie si, în urma anchetelor, astãzi vor distribui materialele pentru familiile care au fost afectate de inundatii. Nu este ultima si în septembrie vor mai primi si alte ajutoare, care vor fi donate cãtre cei care au avut de suferit în urma inundatiilor”, a adãugat si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Aceasta este o primã transã si a fost completatã cu haine si încãltãminte pe care Crucea Rosie le avea la sediul din Petrosani, însã, nu este prea mult, pentru cã, spun voluntarii, în noul sediu al Crucii Rosii din Petrosani, nu prea sunt acum conditii.

„Le multumin celor de la Crucea Rosie din Germania, pentru cã este o colaborare foarte bunã si acum, în ultima vreme, s-a îmbunãtãti substantial. Acum s-au mobilizat exemplar si la o sãptãmânã, atunci când au fost inundatiile au adunat 2.000 de euro, cu promisiunea cã mai aduc un transport pentru Petrosani, doar cã noi, Crucea Rosie avem o problemã:  un sediu care a fost mutat, clãdirea este degradatã si nu ne permitem sã o renovãm în totalitate. Domnul primar ne-a promis, dupã ce a vãzut cã ne implicãm, cã ne ajutã. Sper sã ne ajute”, a afirmat si Ileana Firtulescu, voluntar la Crucea Rosie.

Cei mai mici au primit dulciuri de la Costel Avram, care a vrut sã dea o mânã de ajutor celor de aici, mai ales cã nici nu le-a luat banii pe apã pe lunile în care au fost inundati. „Am primit ciocolatã si dulciuri multe. Mi le-a dat o doamnã, dar toti copiii au primit ceva bun”, ne-a mãrturisit fericit un copil din acel cartier.

„Cred cã este foarte bine sã actionezi ca voluntar, mai ales la Crucea Rosie. Am rãspuns cu drag invitatiei colegilor de la Crucea Rosie sã vin astãzi aici si asta nu este prima actiune pe care o fac în calitate de membru al Crucii Rosii din Petrosani”, a adãugat si Costel Avram, voluntar la Crucea Rosie, care a împãrtit pachetele cu dulciuri celor mai mici. Inundatiile de acum câteva sãptãmâni i-au lãsat pe acesti oameni fãrã mobilã, fãrã aparaturã electrocasnicã si acum au primit mãcar materiale cu care sã îsi zugrãveascã apartamentele distruse de viiturã. „Am primit materiale, lenjerie, ceva sã ne punem prin casã, cã nu mai avem nimic. O viiturã ne-a luat tot din casã. Nu a mai rãmas nimic. Ne folosim de ele, dar e dureros”, a spus una dintre femeile care a primit acum materiale sã îsi zugrãveascã apartamentul distrus de ape. „Am primit 3 saci si sã spun cã e 60% din cât avem nevoie.  E bine si atât, dar am mai avea nevoie de ajutor financiar sã ne luãm mobilã, cã am pierdut si parchet si  instalatii sanitare. Am primit bani de la primarul Tiberiu Iacob Ridzi, dar am recuperat 10% din aparatele de uz casnic, masinã de spãlat, frigider si atât”, a spus un alt bãrbat din acel cartier. „Am primut glet si lavabilã. E bine, decât deloc. Nu mai am mobilã, nu mai am nimic. Am înteles cã ne dã si paturi, cã dormim pe jos cu copiii, pe saltele. E a 5-a sau a 6-a oarã când pãtim asta. M-as muta dacã as gãsi unde”, a conchis o altã femeie, sãtulã de ceea ce i se întâmplã când ploua atât de tare, cum a fost la ultimele inundatii.

Diana Mitrache