Crucea de la Straja, scoasă pentru hramul schitului

A fost hram la Straja, la schitul din munte, acum de Înălțarea Sfintei Cruci. Crucea, cu care credincioșii parcurg în Vinerea Mare Drumul Crucii, a fost scoasă din biserică în această zi. Părintele Dimitrie a spus că e singura zi în care credincioșii care vin la slujbă pot trece pe sub ea și se pot închina.

Așezământul din Straja a fost în sărbătoare, pentru că unul dintre hramurile sale este Înălțarea Sfintei Cruci. Preotul Dimitrie Ivașco a scos din biserică crucea din luemn încrustrată cu bucăți
de moaște, iar pe sub ea au
trecut, în această zi,
credincioșii adunați la Straja.
A fost un moment de închinăciune și mulțumire, iar după această slujbă, Crucea mai pote fi scoasă afară doar în Vinerea Mare, la săvârșirea Drumului Crucii. Cu ea, în această zi de hram, a fost înconjurată o singură dată
biserica.
În partea de sus a stațiunii a fost construit acest schit în anul 1999, lăcaș de închinăciune, iar turiștii și oamenii simpli din oraș vin mereu să se roage aici.
Acum a fost momentul în care credincioșii au putut participa la o slujbă deosebită, iar cei care au urcat ca turiști în munte au putut să vadă ineditul locului. Asta, pentru că intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m, în care pot fi admirate picturi din calendarul ortodox. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Apostoli Constantin și Elena, pe care îi prăznuim la 21 mai și Înălțrea Sfintei Cruci.
Schitul a devenit unul dintre locurile cele mai vizitate din Valea Jiului, iar cel mai important eveniment se petrece înVinerea Mare, după ce creștinii parcurg peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
Diana Mitrache