C anicula a scăzut nivelul lacului de acumulare de la Valea de Pești cu aproape 1,5 metri. Reprezentanții ApaServ Valea Jiului spun că sunt în continuu în legătură cu cei de la Apele Române pentru a analiza situația și a vedea măsurile care
trebuiesc luate pentru ca populația să nu aibă de suferit din această cauză.

Toate aceste măsuri care sunt luate fac parte din scenarii bine puse la punct tocmai pentru ca cei de la ApaServ să nu fie luați prin surprindere de efectele caniculei.
”Rezerva de apă de pe toată Valea Jiului este asigurată de cele trei pârâuri principale, Taia, Jieț, Braia și lacul de acumulare de la Valea de Pești. În momentul de față lacul de acumulare de la Valea de Pești a scăzut cu aproximativ 1,5 metri dar noi avem scenarii pregătite pentru asemenea situații. În momentul în care apar probleme cu scăderea nivelului pe stația de la Valea de Pești să putem să reușim ca o parte din apa de la Zănoaga să o putem da pe partea de vest, adică Aninoasa și poate o parte din Vulcan. Suntem în permanent legătură cu cei de la Apele Române dar în momentul de față nu se pune problema de a fi cazul restricționări populației în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă. Tot sistemul de apă potabilă din Valea Jiului este unul gravitațional. Rețeaua începând de la Valea de Pești și până la Taia este interconectată iar prin managementul presiunilor și al tuturor vanelor care pe parcursul timpului au fost montate pe sistemul de alimentare cu apă potabilă, reușim să mutăm apa dintr-o parte în alta astfel încât să nu rămână populația fără apă. Toate aceste lucruri ar putea la un moment dat și pe perioade scurte să creeze un disconfort de întrerupere a apei potabile dar doar pentru una sau două ore”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Directorul general al SC ApaServ Valea Jiului, Cristian Ionică este de părere că cele patru surse de apă care există în vale sunt suficiente pentru a putea asigura furnizarea cu apă potabilă a populației fără a fi nevoie de raționalizare.
”Sper ca cele patru surse de apă din Valea Jiului să fie suficiente. La sursa Jieț care este alimentată din munte sunt mai multe captări în care apa este preluată și dusă în județul Vâlcea. Noi încercăm ca acea apă care vine să o putem împărți să ajungă și la noi pe Jieț și să meargă și la ei în lacul de acumulare de la Vâlcea. Am găsit o înțelegere ca această apă să fie în așa fel gestionată încât să ajungă și la noi pe Jieț. Cele două surse pe care le avem la Taia și Jieț nu sunt suficiente dar le putem completa un ape cealaltă. În momentul în care o sursă scade de la Jieț scade o suplimentăm cu apa de la stația Taia. Mai este stația de la Zănoaga care are ca sursă principal pârâul Polatiște și Izvorul. Dacă acum mulți ani de zile existau restricții iar apa potabilă către populație era câteva ore pe zi, în acest moment după investiții majore cu fonduri în principal europene, lucrurile s-au schimbat. În momentul de față oricât de puțină ar fi apa, noi reușim să o mutăm de la est la vestul Văii Jiului sau invers fără a afecta populația”, a mai precizat sursa citată.
Este de precizat faptul că o parte din stațiile de tratare încă se află în ample procese de reabilitare și nu sunt funcționale la capacitate maximă, sarcinile fiind preluate de stațiile la care lucrările de modernizare au fost finalizate.
Monica BACIU