În Parcul Național Defileul Jiului, în mijlocul naturii sălbatice și a peisajelor pitorești, a sosit primăvara cu un spectacol de neuitat: covorul de păștițe (Anemone nemorosa).

Această plantă cu flori delicate, de talie mică, înflorește în această perioadă și își îmbracă habitatul în nuanțe de alb și violet, aducând un aer fermecător și proaspăt în acest colț de rai.
Anemonele nemorosa sunt
originare din Europa și fac parte din familia Ranunculaceae. Înălțându-se la 10-15 cm înălțime, ele adaugă un strop de culoare și frumusețe în peisajul parcului național, întruchipând un adevărat simbol al primăverii și al regenerării naturii.
Parcul Național Defileul Jiului, administrat de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este o adevărată comoară naturală ce se întinde pe o suprafață impresionantă de peste 11.000 de hectare. Situat între masivele Parâng și Vâlcan, acest paradis natural se află pe teritoriul județelor Hunedoara și Gorj.
Din cele peste 11.000 de hectare
ale parcului, aproape 9.500 de hectare sunt acoperite de păduri luxuriante, oferind un adăpost vital pentru numeroase specii de plante și animale. De asemenea, aproximativ 8.984 de hectare sunt desemnate ca zone de protecție strictă sau integrală, unde
intervenția umană este interzisă, asigurându-se astfel conservarea și protejarea biodiversității acestui ecosistem unic.


Monika BACIU