8_siteUn hunedorean si-a pierdut viata dupã ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Disfunctionalitãtile înregistrate la cosurile de fum sau utilizarea aragazurilor ca surse de încãlzire sunt câteva dintre cauzele care au stat la originea a numeroase evenimente tragice înregistrate în aria de activitate a companiei E.ON Gaz Distributie, în prima lunã a acestui an.

Astfel, numai în intervalul 1 ianuarie – 4 februarie 2013 au fost înregistrate 7 cazuri de asfixii si intoxicatii cu monoxid de carbon. Evenimentele s-au soldat cu 12 victime, dintre care 8 au decedat, ceea ce înseamnã cã la fiecare patru zile o persoanã a murit asfixiatã cu monoxid de carbon. În judetul Hunedoara, în acest an, s-a înregistrat un caz în urma cãruia o persoanã si-a pierdut viata.

Numãrul persoanelor decedate în acest interval de aproximativ o lunã este similar cu numãrul celor decedate  pe parcursul întregului an 2012, situatia fiind una fãrã precedent în aria de activitate a E.ON.

Cauza principalã a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încãlzire alimentate cu gaze naturale, racordate la cosuri de fum necurãtate sau înfundate, construite necorespunzãtor sau chiar folosirea unor aparate de încãlzire improprii, deteriorate sau neracordate la cosuri sau utilizarea aragazurilor pentru încãlzire si lãsarea lor în functiune în timpul noptii.

Punând în centrul preocupãrilor siguranta populatiei, E.ON si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã (I.G.S.U.),  parteneri în cadrul campaniei “Împreunã pentru sigurantã”, atrag atentia asupra necesitãtii curãtãrii cosurilor de fum si a întretinerii cãilor de ventilare. Aceste mãsuri de sigurantã sunt esentiale pentru evitarea intoxicatiilor si asfixierilor cu monoxid de carbon dar si pentru prevenirea incendiilor.

Pentru siguranta cetãtenilor, E.ON si I.G.S.U recomandã acestora sã se asigure de verificarea si curãtarea cosurilor de fum de cel putin douã ori pe an, una dintre verificãri trebuind sã fie efectuatã neapãrat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de cosãrit sau al persoanelor autorizate sã efectueze asemenea interventii.

Totodatã, se  impune supravegherea aparatelor neautomatizate care functioneazã cu flacãrã deschisã (aragazurilor) si  interzicerea utilizãrii acestora ca surse de încãlzire.

Monika BACIU