Domnule Avram, vă tot auzim în declaraţiile publice cu formularea – Există viaţă după coronavirus. Aşadar, cum vedeţi această etapă următoare pentru Hunedoara şi, implicit, pentru Valea Jiului?
Da, ştim cu toţii că urmează o perioadă complicată, mai din punct de vedere economic şi social. În lipsa unor măsuri concrete ale Guvernului, situaţia va fi cu atât mai complicată. Pe plan local, şi mai ales în Valea Jiului, ce putem face noi este să continuăm investiţiile, pentru că sunt cele care oferă locuri de muncă şi, implicit, sunt motor de dezvoltare.
Din fericire (sau din păcate, după caz), aici totul ţine şi de modul în care fiecare primar a ştiut să se gospodărească. Nu vreau să pară că politizez subiectul, dar îi felicit pe această cale pe colegii mei, primarii PSD buni şi serioşi din Valea Jiului. Pe de altă parte, trag un semnal de alarmă vizavi de municipiul Petroşani. Din datele pe care le am pe birou, Petroşaniul riscă să intre într-o gravă criză economică încă din toamna acestui an. Din păcate, ratarea accesării fondurilor europene, eşecul valorificării potenţialului turistic şi lipsa, în general, a proiectelor de dezvoltare, toate acestea vor cântări greu acum, în contextul crizei coronavirus. Gospodărirea unui oraş nu înseamnă imagine, înseamnă acţiuni concrete.
Anticipez că eşecul actualei conduceri a primăriei va fi evident pentru toată lumea peste câteva luni, dar despre asta şi despre proiectele de restartare a Petroşaniului vom vorbi, cu siguranţă, într-o ocazie viitoare.
Are Consiliul Judeţean perspectivă în acest sens, în continuarea ideii analizate de către dumneavoastră?
Desigur, nu va fi o perioadă tocmai uşoară. În acest an avem mai puţini bani, bugetul a fost mult diminuat prin noile alocări guvernamentale: minus 70 de milioane de lei. Dar nu suntem aici să ne plângem, ci să găsim soluţii!
Cu toate acestea, în judeţul Hunedoara avem în derulare, doar prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), 225 de proiecte în valoare totală de aproximativ 650 milioane lei – adică aproape 135 milioane euro. Este vorba despre investiţii în modernizare de drumuri judeţene, comunale, străzi, poduri şi podeţe, construcţii de creşe, reabilitări şi dotări de unităţi de învăţământ, dispensare medicale, dotări cu aparatură medicală în spitale, extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie a apei potabile, respectiv a sistemelor de canalizare, extinderea şi reabilitarea sistemelor de iluminat public, restaurare monumente istorice, reabilitarea sediilor unor unităţi administrativ-teritoriale. Proiectele sunt implementate de 64 de localităţi (din totalul de 69) şi de Consiliul Judeţean Hunedoara.
Cât priveşte fondurile europene, dacă ne referim strict la proiectele aflate în diferite stadii de implementare, în judeţ au ajuns deja peste 800 de milioane de lei. Aproape jumătate dintre aceste fonduri sunt obţinute pe diferite axe ale Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020. Proiectele depuse de Consiliul Judeţean Hunedoara şi de primării, fac din judeţul Hunedoara campion la atragerea de finanţări din fonduri nerambursabile pe POR 2014 – 2020, fapt certificat de ADR Vest.
Aş vrea să mai adaug ceva. Judeţul Hunedoara are cea mai mare reţea de drumuri judeţene din România. Şi o să vă dau o informaţie în premieră: din 2016 şi până în 2019, Consiliul Judeţean Hunedoara a realizat lucrări de întreţinere şi reparaţii pentru drumurile judeţene în valoare de peste 80 de milioane de lei.
Aşadar, cum vedeţi evoluţia Văii Jiului în noul context al crizei post pandemie?
Aici mereu situaţia a fost mai delicată, nu trebuie să ne ferim să o spunem. Sunt treizeci de ani de guvernare centrală care nu s-a preocupat aşa cum ar fi trebuit de această frumoasă zonă, care pentru mine înseamnă ACASĂ.
Turismul este şi va fi un şi mai important generator al creşterii economice constante în Valea Jiului. Oamenii au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Ca să ai locuri de muncă, trebuie să investeşti, iar înainte de a investi firmele private, peste tot în lume întâi investeşte statul – în principal în infrastructură şi utilităţi. În acest sens, ştim cu toţii că vom finaliza în această vară drumul în Parâng, unde a început montarea celui de al doilea tunel pe DJ 709F Cabana Rusu – Masivul Parâng. La acest obiectiv de investiţii al Consiliului Judeţean avem un progres financiar de 52% şi un progres fizic de 60%, lucrările fiind în grafic. În vara acestui an vom turna covorul asfaltic şi vom circula în condiţii  civilizate în Parâng. Aici avem în derulare un contract finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală Durabilă (PNDL), în valoare de 17 milioane de lei, iar cele două tuneluri care nu au putut fi eligibile în cadrul contractului sunt finanţate de către Consiliul Judeţean Hunedoara cu suma de 1,3 milioane de lei. Staţiunea Parâng are un potenţial uriaş, care, iată, va fi pus în valoare prin această investiţie.
Aş mai aminti linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroşani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani, Green Line Valea Jiului, un proiect pe fonduri europene în valoare de peste 45 de milioane de lei.
În Valea Jiului, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Apa Serv, care este în subordinea Consiliului Judeţean, are în derulare una dintre cele mai mari investiţii, în valoare de 90 de milioane de euro. În consecinţă, mă preocupă în mod constant evoluţia acestor lucrări aflate în plină desfăşurare în Petroşani, Uricani, Vulcan, Lupeni, Petrila.
O altă investiţie pentru Valea Jiului este alimentarea cu apă potabilă a staţiunii turistice Straja-Lupeni, lucrare finanţată integral de către Consiliul Judeţean. Valoarea investiţiei este de peste 5 milioane de lei, în acest moment ne aflăm în etapa documentaţiei tehnico-economice şi a studiului de fezabilitate, ambele aprobate.
Tot pentru Valea Jiului, avem în stadiul de studiu de fezabilitate şi indicatori tehnico-economici aprobaţi alimentarea cu apă potabilă din zona turistică Pasul Vâlcan. Obiectivul de investiţii este cofinanţat din bugetul propriu al judeţului Hunedoara cu suma de 1,8 milioane lei.
Amintesc şi proiectul privind desfiinţarea platformei de stocare temporară a deşeurilor din Municipiul Petroşani, un obiectiv de investiţii finanţat din bugetul Consiliului Judeţean cu o valoare totală de peste 520 mii lei. Proiectul, a cărui recepţie a fost deja realizată, are un număr de peste 137 000 de beneficiari. Închiderea depozitului neconform de deşeuri menajere Uricani este o altă investiţie cofinanţată de Consiliul Judeţean Hunedoara alături de administraţia Fondului pentru Mediu. Este vorba despre un proiect în valoare de aproape 3,9 milioane lei, care va fi gata la finalul acestui an.  Mai departe, la Vulcan avem proiectul de închidere ecologică a depozitului neconform de deşeuri, cu o valoare a investiţiei de peste 21 milioane lei.
Un alt proiect finanţat integral de Consiliul Judeţean Hunedoara este modernizarea DJ 672C: limită judeţ Gorj – Valea de Peşti. Ordinul de începere a proiectării a fost dat în luna martie a acestui an. Valoarea totală a acestei investiţii este de 41,8 milioane lei, perioada de execuţie a lucrărilor fiind de 24 de luni.
În concluzie, principiile economice valabile peste tot în lume se aplică şi la Valea Jiului: investiţiile sunt motorul care generează creştere economică. Ce pot să vă spun este că dacă există dorinţă, orice se  poate face, dacă există determinare, există soluţii. În următoarea perioadă oamenii au nevoie de certitudini. Iar eu de asta mă voi ocupa!
Carmen IVAN