Au început prin a se juca cu piese de puzzle și au ajuns să creeze adevărate opere de artă, îmbinări speciale de mecanisme și piese ce formează structuri incredibile. Și vorbim despre copii cu cerințe speciale, de la clase la care
comunicarea, socializarea și migala fac casă bună cu tot ce au nevoie acești tineri.

Eu i-am găsit în bănci, printre sute de bucăți de lermn subțire, din care urmau să facă diverse forme. Sunt modele descoperite de profesori la un search pe internet și aduse în lumea acestor tineri care au nevoie de astfel de lucruri. Iar ei sunt extrem de încântați, chiar dacă recunosc că nu este deloc ușor. „Este cam greu, nu este deloc ușor. Dar noi încercăm să facem piesele. Aici fac un castel și cu o fântână. Le caut mult, că sunt multe și împrăștiate, dar o să iasă”, mi-a spus o tânără din clasa a IX-a.
„Noi facem un fel de fântână. Sper să o fac și văd eu cum o să fie. Sunt multe piese, va avea și un clopot. Sunt piese mici, ele sunt compacte, trebuie să le găsim și să le punem în funcție”, a spus o altă tânără elevă.
„E greu și pentru băieți. Sunt zeci de piese”, a mărturisit și unul dintre bieții de aici, care căuta și el să fie util în identificarea pieselor.
Și, după ce reușesc să formeze mici mecanisme, le dau cu ceară de la o lumânare, tocmai ca să se miște silențios.
Însă, aceste modele din piese de lemn, produse de UGEARS, nu sunt doar piese într-un puzzle 3D, ci sunt și motivul care îi face pe acești tineri să își dezvolte abilitățile.
„Nu e ușor și e o provocare pentru noi toți. Ne străduim să stimulăm toate funcțiile psihice și aici vorbim despre atenție, concentrare, capacitatea de fixare a atenției, dar dezvoltăm și abilitățile psiho-motorii ale lor, mai ales cele fine. Ne concentrăm foarte mult pe coordonarea vizual-motorie, iar atunci când iese un produs frumos din mâinile lor vă dați seama că bucuria lor este foarte mare”, a spus Veronika Kutasi, profesoara coordonatoare a acestor tineri.
Totul a începul la Liceul Dimitrie Leonida cu o căutare pe Google, dar a ajuns să fie un mod de a desfășura orele de profil, antrenând mintea, mâinile și
talentul.
„Sunt niște produse achiziționate, în prima fază de la firma UGEARS, la propunerea colegilor mei care lucrează cu elevii de la învățământul special. Mai întâi, profesorii au făcut o colectă de fonduri și am achiziționat modele, iar apoi, cei care le-au trimis au fost impresionați și prin Edu-Pro au făcut o donație consistentă și acum putem continua atelierele cu copiii de la învățământul special, în colaborare cu cei de la învățământul de masă, care îi ajută și îi îndrumă”, a spus Mihaela Marița, director Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Petroșani.
Firma care produce aceste sisteme 3D este din Ucraina, iar tinerii de la noi se descurcă de minune. Am găsit
printre creațiile finalizate ceasuri, animăluțe, vapoare, sau avioane unele dintre creații având sute de piese, atent montate și care au devenit și funcționale.
Diana Mitrache