Dupã destructurarea unei dintre cele mai mari retele de trafic de tigãri care a actionat pe raza Vãii Jiului, de cãtre ofiterii BCCOA Alba si condamnarea capilor grupãrii, piata de tigãri netimbrate a fost desfiintatã.

Nu pentru mult timp însã, iar alti traficanti au luat locul lãsat liber si câstigã înzecit dintr-o afacere din care statul pierde. Asa se face cã în Piata Centralã Petrosani vânzãtorii de tigãri netimbrate misunã ca în zilele de glorie, este drept însã cã sunt mult mai discreti. Nici tigãrile nu mai sunt la acelasi pret chiar dacã sursele de aprovizionare nu le-au scumpit. Bisnitarii spun cã riscul este prea mare si pentru a se feri de politisti au cheltuieli. „Unii dintre ei au angajati care stau de pazã, si-au luat statii de emisie receptie si se anuntã cum vãd un politist sau o persoanã suspectã. Nu mai stau cu tigãrile la ei si au închiriat tot felul de garsoniere din zonã, garaje sau alte spatii. Toate acestea costã si de aceea au scumpit tigãrile”, spun surse de încredere. Chiar si asa nu duc lipsã de clienti pentru cã pretul pentru un pachet de tigãri de contrabandã este si cu 4 lei mai mic fatã de cele pentru care se plãtesc taxe.

„Operatiunea  ECO“

Exact în urmã cu un an de zile, în Valea Jiului era destructuratã cea mai mare retea de contrabandisti de tigãri. Ofiterii de la Crima Organizatã Alba au retinut zeci de persoane care fãceau parte din grupare, iar judecatã au fost trimise 35 de persoane. Tigãrile erau aduse ilegal din Ucraina, Serbia si Republica Moldova. Prejudiciul estimat de anchetatori era de peste 2,8 milioane de lei, în mãsura în care s-a descoperit cã un singur contrabandist reusea sã obtinã, într-un singur an, de pe urma tigãrilor netimbrate, un profit peste 200.000 de lei.

Maximilian Gânju