T rei blocuri așteaptă să fie construite la Petrila, dar firmele de construcție nu se bagă. Merg bine licitațiile pe asfaltare, spune primarul de la Petrila, dar lucrările ample, ce necesită și specialiști în construcții, nu pot fi licitate. Și riscul este imens, mergând până la posibilitatea de a returna banii.

La Petrila a fost lansat apelul pentru construcția unor blocuri de locuințe. Primarul stă cu banii pregătiți și nu reușește să tocmească niciun constructor, din motive pe care le și știe foarte bine. „Sunt foarte multe lucrări scoase la licitație și nu vin firmele. Dacă mă întrebați și care sunt cauzele, o să vă spun că ele sunt mai multe. În primul rând, au fost acele creșteri de prețuri care au răsturnat estimările făcute inițial pe proiecte, în urmă cu doi-trei ani de zile. Dar problema aceasta am rezolvat-o, că noi am revizuit și reactualizat toate prețurile, dar mai este una. Este vorba despre lipsa forței de muncă și mai ales, a forței de muncă cu calificare De exemplu, avem acum în derulare licitații pentru achiziția de constructori a unor blocuri și nu vine nimeni”, spune Vasile Jurca,
primarul orașului Pertrila.
Și situația nu este singulară, pentru că o lucrare cum a fost cea de construcție a bazinului de înot din Petrila a bătut luni de zile pasul pe loc, din lipsa unui
constructor. Aici se cer oameni cu calificare și tocmai asta lipsește. „Nu mai au muncitori calificați și pentru genul acesta de lucrări le trebuie oameni care au specializări. Sunt cele 3 blocuri, la care nu vine nimeni și nu știu cum o să procedez. După sărbători o să apelez și la firme din afara județului, să îi pot convinge să vină la negocieri. Și pot să vă spun că inclusiv bazinul, pe care l-am finalizat recent, a fost scos în 2018, nu avea constructor, deși l-am scos de 3 ori la licitație, până a venit o firmă din București. Și tot anul trecut, am scos de nu știu câte ori la licitație, anveloparea blocurilor și, într-un final au venit niște băieți care au făcut o firmă și au lucrat la 4 sau 5 blocuri. Dar încă merge la partea de asfalt. Nu e mult de muncă și se lucrează mai mult cu utilaje și atunci nu au nevoie așa mult de calificați. Aici am avut chiar 3 firme concurente la licitații”, mai spune Vasile Jurca.
Este cunoscut deja faptul că fiecare oraș are firmele de casă cu care a lucrat. Mai mulți tineri au conceput o platformă, pe care o aduc la zi, cu licitațiile la care participă firmele din județul nostru.
Diana Mitrache