B arajele din Defileul Jiului pot deveni operaționale. Ele se află pe lista celor 10 obiective cuprinse în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Amenajarea hidrotehnică este finalizată în proporție de peste 90%, dar, din cauza protestelor ecologiștilor, care spun că se află în situl natural Natura 2000, nu a putut funcționa nicioodată.
Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe sectorul dintre Livezeni și Bumbești este prima pe lista aprobată de președinte în legea ce tocmai a fost promulgată.
Hidroelectrica s-a apărat și a susținut că amplasamentele hidrocentralelor din Defileul Jiului au fost incluse în arii naturale protejate, a căror legislație a intrat în vigoare după aprobarea proiectelor și demararea lucrărilor, iar acum pot fi finalizate și funcționale.
Până acum au fost investite sume uriașe în cele două amenajări, de pe teritoriul județului Hunedoara și cea de la Gorj. Cifrele arată că lucrările care au fost realizate sunt aproape gata și că în ultimul timp s-au făcut doar lucrări de echipare și montare a instalațiilor în centrale. Până în data de 31 decembrie 2016, valoarea totală a lucrărilor a fost de 620 de milioane de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro.
În afara celor două tunele din defileu, investiția este completată de un baraj cu microhidrocentrală amplasat la Livezeni, la intrarea in defileu, care permite acumularea unui volum de apă de 130.000 mc, precum și de o centrală supraterană echipată cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, și putere instalată de 40,5 MW. Complexul energetic, dacă va fi funcțional, va avea o capacitate anuală de 259 GWh.
Diana Mitrache