Decizia prin care a fost demisã conducerea DSP Hunedoara este contracaratã din teren, dupã ce medicii au declarat cã nu puteau face vaccin, în conditiile în care, o bunã perioadã de timp, nu au avut, iar mai apoi au luat cu împrumut. Cei de la DSP spun cã vaccinarea împotriva rujeolei s-a fãcut, de multe ori, cu doze primite ca împrumut de la alte directii de sãnãtate publicã din tarã, iar purtãtorul de cuvânt si medicul sef al institutiei, dr. Cecilia Birãu, a declarat cã abia de la jumãtatea lunii iulie au fost aduse aproximativ 7.300 de doze de vaccin.

Medicii spun cã au vaccinat copiii din grupele de risc, cu precãdere, iar asta s-a fãcut mai ales în zonele în care existau focare. La finele anului trecut, DSP Hunedoara nu a avut deloc vaccin, stocurile fiind zero,  motiv pentru care s-a apelat, în luna aprilie 2017, la ajutorul altor directii de sãnãtate pentru  asigurarea dozelor necesare în focarele de rujeolã. Astfel, DSP Hunedoara a împrumutat 2.660 de doze de vaccin împotriva rujeolei din judetele Timis, Bihor, Giurgiu si Sibiu. Institutia a primit de la Ministerul Sãnãtãtii 690 de doze de vaccin în luna mai si 7.340 de doze  la jumãtatea lunii iulie, acestea fiind trimise medicilor de familie în campaniile de imunizãri.

Tot medicii de la Directia de Sãnãtate Publicã sustin cã au fãcut deplasãri în teren, în zonele cu risc, unde s-au desfãsurat campanii la care au participat pãrintii copiilor care trebuiau sã accepte imunizarea. Potrivit datelor oficiale, în prima jumãtate a acestui an, au fost consemnate 641 de cazuri de  rujeolã în judetul Hunedoara, fãrã sã fie înregistrate decese din cauza bolii. Ministrul Sãnãtãtii, Florian Bodog, a propus sãptãmâna trecutã schimbarea din functie a directorilor executivi si a celor care ocupã functia de directori executivi adjuncti ai Directiilor de Sãnãtate Publicã din judetele Caras-Severin, Hunedoara, Neamt, Prahova si Ilfov, în urma analizei privind implementarea campaniei nationale de vaccinare.

Maximilian GÂNJU