C omplexul Energetic Valea Jiului a fost înființat și urmează să fie funcțional din luna aprilie. Asta a spus ministrul Virgil Popescu, după întâlnirea de la București, cu liderii mineri­lor și ai energeticienilor din Valea Jiului. Su nt probleme legate de CNIM, compania care a cerut banii restanți pentru desulfurarea de la termocentrala Paroșeni.

Complexul Energetic Valea Jiului va prelua activele ce se vor închide ultimele în Valea Jiului și va funcționa astfel, din primăvară. Nu se poate mai repede din cauza ipotecii de la Paroșeni.
În urma întâlnirii cu liderii minerilor din Valea Jiului Virgil Popescu a scris:
„Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Sindicatului Muntele la care au participat Darius Cîmpean, Alin Sîn, Constantin Dragomir, Dorin Vezure, Cristian Tabarcea, Sorin Vătășelu, Adrian Muntean și Vasile Ghirău. Am discutat despre ultimele evoluții de la CEH. În luna noiembrie a fost înființată compania Complexul Energetic Valea Jiului care urmează să se ocupe de procesul de închidere și punere în siguranță a celor 4 mine: Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea și de preluarea centralei de la Paroșeni. Totodată, a fost transmisă notificarea către Consiliul Concurenței pentru deschiderea dialogului cu Comisia Europeană în vederea acordării ajutorului de stat necesar procesului de închidere și punere în siguranță a minelor. Așteptăm ridicarea ipotecii pusă de CNIM de la centrala Paroșeni pentru a finaliza darea în plată a activelor viabile către compania Complexul Energetic Valea Jiului. Ne propunem ca până la sfârșitul lunii aprilie să finalizăm discuțiile cu Comisia Europeană, cu privire la acest subiect. Ministerul Energiei lucrează la punerea în aplicare a soluțiilor pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a scris ministrul Virgil Popescu, pe pagina sa de socializare.
Termocentrala Paroșeni are mai multe bunuri gajate pentru o datorie de 14 milioane de lei, bani pe care societatea care a făcut desulfurarea nu i-a primit. Liderii de sindicat spun că aceasta este o problemă, în timp ce administratorul judiciar de la CEH spune că situația se va realiza curând.
Firma franceză vrea banii, doar că a intrat în insolvență și nimeni nu a mai putut vira cele 14 milioane de lei. Așa că la Paroșeni sunt mai multe bunuri gajate și termocentrala nu poate fi dată în plată.
Instalația de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni este funcțională din august 2018. Ca atare, unitatea de producere a Energiei Electrice este conformă condițiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană, dar nici până acum nu și-a primit suma totală firma franceză.
Investiția în instalația de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni a costat 65,3 milioane de euro. Proiectul ar fi trebuit finalizat în vara lui 2015.și, deși a fost terminată instalația, proiectul nu a fost plătit în totalitate.
Complexul Energetic Valea Jiului avea ca termen de înființare data de 9 ianuarie.

M intia a fost vândută. Ce urmează?
Termocentrala Mintia a fost vândută și, potrivit oficialilor din județul nostru, aceasta este una dintre cele mai mari investiții de până acum. Statul român și-a luat câteva angajamente, la fel ca și iranienii care au achitat suma totală la finele anului trecut.
Termocentrala de la Mintia, care nu mai funcționa de ceva timp, a fost vândută unei firme din Orientul Mijlociu. Suma la care s-a făcut tranzacția este de 91 de milioane de euro și societatea care a cumpărat-o este Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding. Acum, și statul român și cumpărătorii au de respectat anumite prevederi contractuale. Iar autoritățile județene spun că aceasta este cea mai importantă investiție de până acum. „Am venit cu suport guvernamental să găsim un investitor care, cu o nouă tehnologie, să producă energie în județul Hunedoara. După 3 luni de zile în care s-au negociat aducerea gazului, injecția de energie în sistemul național, această firmă a plătit banii. Va fi cea mai mare investiție a României din ultimii 30 de ani, o investiție care se ridică la 1,1 milioane de euro, care trebuie să facă niște pași foarte alerți pentru că termenul impus este 31 decembrie 2026. Are o capacitate de 1700 MWatti, la final”, a spus Petru Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.
Termocentrala de la Mintia nu va mai funcționa pe cărbuni și, practic, cumpărătorul se obligă să investească într-o centrală electrică nouă. Ce presupune investiția ne spune prefectul județului Hunedoara: „Presupune 3 turbine de aproximativ 500 MWatti fiecare, cu tehnologie din Europa de Vest. Vor face un contract cu Siemens. Urmează etapa de avize, autorizații de contrucție. Se va folosi gazul metan, se va aduce o conductă de la Transgaz la Mintia”, mai spune prefectul județului Hunedoara.
Ministerul Energiei a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie la Mintia. Astfel, cumpărătorul are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare.
Termocentrala Mintia are peste 3 milioane de mp de terenuri și construcții, precum și bunuri mobile și echipamentele aferente.
Termocentrala a fost cumpărată la cea de-a patra licitație la prețul de pornire, respectiv valoarea 91.236.832, euro, aceasta fiind 100% din valoarea de piață stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.
Diana Mitrache