Un amplu program initiat de Circle of Security International – USA, implementat la Petrosani în parteneriat cu Universitatea Petrosani, prin Departamentul de Stiinte Socio-Umane, director Felicia Andrioni. Doar în trei localitãti din tarã s-a derulat acest training, respectiv Cluj-Napoca, Bucuresti si Petrosani.

În perioada 17 iunie – 20 iunie 2016 s-a desfãsurat în Sala de Conferinte a Bibliotecii Universitãtii din Petrosani programul de educatie parentalã ”Circle of Security” care a avut 50 participanti din Valea Jiului, Cluj, Timisoara, Brasov si Bucuresti.

Acest training a fost sustinut în cadrul programului de educatie parentalã, recunoscut la nivel mondial, initiat de Circle of Security International si organizat, în aceastã perioadã, în parteneriat cu Universitatea din Petrosani, prin intermediul Departamentului de Stiinte Socio-Umane.

Trainingul derulat este fundamentat pe date stiintifice si este recunoscut la nivel international, în Romania acesta fiind sustinut pânã în prezent doar în trei locatii importante: Cluj-Napoca, Bucuresti si Petrosani.

”Cercul sigurantei este un program de interventie pentru pãrinti si copii care promoveazã abordarea relationalã a teoriei atasamentului, substituind abordarea comportamentalã. Majoritatea interventiilor încearcã sã schimbe comportamentul problematic al copiilor, prin pedepse si recompense, însã prin intermediul acestui program comportamentul copiilor este perceput ca fiind un efect al problemelor cu care se confruntã acestia, deci trebuie avutã în vedere relatia de sigurantã sau nesigurantã dintre pãrinte-copil care se situeazã în spatele comportamentului problematic al copiilor” a declarat trainerul acestui program Camelia Mãianu, profesor în cadrul Harrisburg Area Community College, SUA.

Programul a prezentat, prin exemple video, atât interactiuni parinte-copil caracterizate de siguranta relationalã, cât si interactiuni problematice, propunând optiuni sãnãtoase pentru cresterea si educarea copiilor. Exemplele video au fost completate de materiale audio-vizuale, concepute astfel încât sa faciliteze întelegerea principiilor de baza ale abordãrii „Circle of Security”.

”Acest program a însemnat pentru mine o mare revelatie. A adus cu el speranta si dorinta ca informatiile concludente prezentate sã fie aplicate în folosul copiilor. Cred cu tãrie cã acest program poate transforma omul si implicit lumea în care trãim” a mentionat doamna Lãcrãmioara Silvesan, participant în cadrul programului.

Trainingul de 4 zile si-a propus sa formeze specialisti în utilizarea celor 8 capitole ale programului de educatie parentalã. Jannele Silva, organizatorul programului a declarat cã ”acest program oferã sperantã oamenilor din Valea Jiului si din România, iar pe aceastã cale multumesc Domnului Rector al Universitãtii din Petrosani, pentru deschidere si implicare, cât si profesoarei Camelia Mãianu pentru cã si-a adus contributia sa directã si neconditionatã în implementarea acestui program, în aceastã zonã si îmi exprim bucuria pentru sansa celor 50 participanti la program de a contribui la cresterea valorii fiintelor umane, prin aplicarea informatiilor cuprinse în program”.

Programul de Educatie Parentalã „Circle of Security” pune în practicã rezultatele cercetãrilor asupra atasamentului din ultimele decenii, în cadrul unui proces accesibil, ghidat pas cu pas putând fi folosit atât cu grupuri de pãrinti sau alti adulti implicati în cresterea si educarea copiilor, cât si în cadrul unor interventii desfãsurate în mediul de acasã, respectiv în consilierea individualã.

Lector univ. dr. Felicia Andrioni