Cinema Victoria a devenit Serban Ionescu

 

Din aceastã sãptãmânã, Cinematograful Victoria din Petrosani poartã numele actorului Serban Ionescu, în mod oficial.  Placa pe care este inscriptionat numele marelui actor a fost schimbatã luni dimineatã, iar seara, la cinematograf a avut loc inaugurarea oficialã la care au luat partea Magda Catone, fosta sotie a actorului.
„Sunt bucuroasã sã împlinesc acest moment. Sunt o fiicã a Petrosaniului, adoptatã, asa cum si Serban era fiu al Petrosaniului, adoptat. Aici am început cariera noastrã de artisti ai artei actorului. Am fãcut faimã în toatã tara si e foarte frumos sã te întorci la începuturi. Seara aceasta ne-a adunat sã inaugurãm un cinematograf, care, frumos, se numea Victoria, cu numele lui Serban. De acum încolo se va numi Serban Ionescu”, a spus  Magda Catone, sotia lui Serban Ionescu.
Au venit oameni multi în seara în care cinematograful a luat numele marelui actor, mai ales cã a rulat filmul lui Peter Netzer, si el un fiu al Petrosaniului, film în care a jucat Serban Ionescu. De altfel, toatã suflarea s-a declarat încântatã de ideea de a avea astfel de oaspeti în zona noastrã.

„E o mare onoare pentru noi, ca si comunitate, dar si pentru mine, sã putem sã participãm la un astfel de eveniment si sã putem identifica numele acestui cinematograf, cu numele unui mare actor român, asa cum a fost Serban Ionescu, care, alãturi de alti actori, au venit si au jucat si au trãit la Petrosani momente frumoase”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani, în prima searã în care Cinematograful de la Petrosani a luat numele Serban Ionescu.
La acest moment a fost prezent si Dumitru Velea, fost director al Teatrului I.D. Sîrbu din Petrosani, care, atunci când Serban Ionescu juca pentru prima datã la Petrosani, era secretar  literar, dar si fostul primar din acel timp Petru Barb.

„Teatrul nostru se afla la periferie si stadionul era în centrul orasului, unde este acum Parcul Carol Schreter. Asta a dat curs ironiilor bucurestenilor, vis a vis de  felul în care a  fost gândit acest oras. Între timp, lucrurile s-au schimbat”, a fãcut, în spirit de glumã, legãtura cu trecutul,  Mihai Barbu, consilier local la Petrosani.  În plus, tot cu acest prilej, a putut fi vizionat filmul lui Cãlin Peter Netzer, „Maria”, în care Serban Ionescu a jucat.
Diana Mitrache