Cine manipuleazã minerii?

Minerii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt folositi pe post de pãpusi, iar cineva îi manipuleazã dupã bunul plac. De câte ori se vorbeste de mãsuri de reducere a cheltuielilor, minerii sunt cei care protesteazã, asta desi programul nu îi afecteazã în mod direct.

Reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pentru personalul indirect productiv de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara a generat, din nou, proteste. De aceastã datã, angajatii Minei Lupeni au fost cei nemultumiti.

Angajatii minei Lupeni acuzã conducerea Complexului Energetic Hunedoara de faptul cã programul de lucru urmeazã a fi redus de 5 la 4 zile pe sãptãmânã, însã aici ar urma sã fie inclusi si minerii. Semnalistii de la Mina Lupeni au fost cei care au refuzat, luni, sã intre la schimbul doi. Programul nu îi vizeazã pe mineri si pe energeticieni, ci pe cei din sectorul indirect productiv, chiar si asa, minerii de la Lupeni spun cã se încearcã extinderea acestui program de reducere a cheltuielilor.

“La schimbul doi, atât sectoarele auxiliare, cât si sectoarele de productie, m-au chemat în sala de pontaj, nemultumite fiind de reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe sãptãmânã, la Lupeni se dorea a fi aplicatã mai extins si la subteran. Sunt vizate sectoarele transport si sectorul general. L-am chemat pe directorul exploatãrii miniere în sala de pontaj, l-am chemat pe diretorul general si vrem sã vedem ce solutie vom gãsi ca aceastã solutie sã nu fie aplicatã extins la Lupeni sau diferentiat fatã de restul exploatãrilor”, a declarat Darius Câmpean, liderul de sindicat de la Mina Lupeni.

În cazul în care conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu va reveni asupra deciziei, oamenii sunt decisi sã continue protestul.

“Dacã nu ajungem la un acord, oamenii nu vor intra în sut, se vor solidariza”,  a mai spus sursa citatã. De programul redus vor fi afectati salariatii CEH care lucreazã în sectoarele de întretinere, pregãtire si personalul TESA. „La noi sunt afectati cei de la Preparatia Coroiesti si de la transport, în jur de vreo 220 de persoane, care, efectiv, vineri, sau în fiecare vineri si luni stau acasã. Asta înseamnã 16 – 18 posturi pe lunã. Cei care sunt în conditii deosebite vor pierde conditiile deosebite pe cele trei zile de vineri, 15, 22 si 29 aprilie si vor merge cu salariul mult diminuat, tinând cont cã au salarii între 1.056 de lei si 1.275 de lei”, a declarat Dorin Vezure, lider de sindicat Preparatia Coroiesti.

De mãsurile privind reducerea cheltuielilor, minerii care muncesc direct în front, în abatajele din subteran, energeticienii care lucreazã pe ture în cadrul termocentralelor Mintia si Paroseni nu sunt afectati.

Dupã aproximativ trei ore de la declansarea protestului spontan, ortacii din schimbul II al EM Lupeni au fost convinsi de directorul general al CEH, Cosmin Chiuzan sã reia activitatea extractivã.

Monika BACIU

4 comentarii la „Cine manipuleazã minerii?

 • 11 aprilie 2016 la 20:45
  Permalink

  Trebuiau sa incerce. Daca tinea mergeau si la alte mine.

 • 12 aprilie 2016 la 00:01
  Permalink

  Domnita, dar minerii,electricenii si lacatusii din subteran ce apartin de sectoarele auxiliare de ce sa stea 4 zile pe luna fara nici 1 leu iar Tesa a stat 10 cu salariu de 75%???!! Si daca procedeaza astfel cu acestia cu siguranta vor constata ca tot nu se fac suficiente economii si luna viitoare vor sta toti minerii cate 4-5 zile si tot nu va fi suficient si apoi se intra in faliment … oare in ce consta manipularea??? Probabil in intentia cu care s-a scris articolul…

 • 12 aprilie 2016 la 08:56
  Permalink

  la redresarea ceh-ului trebuie sa contribuie toata lumea si minerii si energiticienii toti ca toti mananca o paine de la aceasi sursa ,de pesnsionabili nu se mai spune nimic de ce? de ce nu fac galagie minerii ptr pensionabili> de ce oare?

 • 12 aprilie 2016 la 09:28
  Permalink

  Cine manipuleaza minerii? Se stie: Nica si ciracii lui (Jujan, Poeasca and co). Se pare ca in ultima vreme nu prea le mai iasa socotelile. Asa ca plecati acasa in pensie ca nimica nu ati facut. PA PA PA! Pensia si la gara! DEBARCAREAA!

Comentariile sunt închise.