U n batic nou, frumos colorat, o ghirlandă de flori, o icoană și musai mormântul curățat. Asta fac în cimitirul de la Sălătruc toți localnicii, după doi ani de pandemie, când nici la slujbe nu au putut partricipa.

La biserica de la Sălătruc, o mică așezare aflată la poalele munților Parâng, la ieșirea spre Defileul Jiului, din Petroșani, localnicii participă dimineața, în Săptămâna Mare, la slujbă. Este un loc în care se adună cu toții, iar mai apoi, primenesc mormintele celor dragi, așa cum știu. Iar aici este cel mai vizibil obiceiul de împodobirea a crucilor, cu baticuri, icoane și coroane de flori.
„Întotdeauna, pentru Paști, mormintele trebuie să fie curățate. Să nu fie mizerie și iarbă. Și crucile se împodobesc.. Pe timpuri, cei mai mulți puneau cârpe, baticuri, la femei, mai ales. Se pun și coroane de Paști, că fiecare vine să primenească locul și aprindem lumini”, mi-a explicat un localnic care curăța un mormânt.
„De regulă, în fiecare an, se împodobesc
crucile și face curățenie la morminte. E un obicei, o tradiție, pe care o păstrăm. E ceva frumos. Cu ani în urmă, crucile erau din lemn și tablă și puneau baticuri și icoană”, a
completat o altă localnică ce tocmai a ieșit de la slujbă.
Iar după Paști va fi nedee. „Anul trecut și acum doi ani nu am putut ține aici nedeea. Dar acum ni se permite și încercăm să organizăm aici nedeie în Duminica Tomii, la o săptămână după Paști. Nedeile sunt specifice nouă, păstrate de ani și ani și noi le preluăm”, mi-a explicat un alt localnic, care chiar el este cel ce coordonează totul pentru viitoarea nedee.
Oamenii din Sălătruc, din timpuri pierdute în memorie, își fac crucile mormintelor din fier și le împodobesc cu baticuri noi, înflorate și icoane. Aproape în toate cimiti­rele, mormintele localnicilor se deosebesc pentru că aceste însemne: un batic înflorat, o icoană înrămată și flori de plastic. Obiceiruile acestor oameni țin de viața în jurul bise­ricii, a cimitirului și tot aici este și locul în acre au loc nedeile, acele mese câmpenești, pregătite de bărbați, cu precădere,
într-o anumită perioadă, după Învierea Domnului.
Diana Mitrache