Actualitate

“Cigany Halal”? Chiar pe primãrie?

De câteva luni, mai exact de anul trecut dinainte de Anul Nou, pe partea opusã a fatadei Primãriei municipiului Petrosani stagneazã un mini-graffiti care ar putea reprezenta o îndemnare la rasism.

 Înscrisul postat pe “fundalul” clãdirii publice este urmãtorul: “CIGANY HALAL! ESC MONSTERS ULTRAS”. În limba românã acesta nu ar avea prea multe semnificatii pentru cã “cigany” nu înseamnã nimic iar “halal” ar fi o interjectie de provenientã turceascã care s-ar putea traduce prin “bravo”. “esc” poate reprezenta ori o tastã aflatã pe tastaura calculatorului si care înseamnã, în englezã, “escape” – adicã “scãpare sau evitare a unei anumite situatii” ori, de exemplu “European Society of Cardiology”, sau „semnãturã”, samd. Continuând, “monsters” si “ultras” au mai fost auzite prin limba românã dar nu sunt niste cuvinte care apartin (în totalitate acesteia) provenind din alte limbi – de exemplu latinã sau englezã.

Pânã aici, nimic nou sub Soare, inscriptia pãrând o aiurealã postatã de cãtre vreun teribilist afumat si nocturn. Recitind însã, în limbile maghiarã si englezã, graffiti-ul amplasat pe zidul primãriei traducerea ar putea fi una cu totul alta si, în plus, surprinzãtoare. Astfel, în maghiarã, “Cigany halal!” înseamnã “Moarte tiganilor!”. În acelasi timp, traducerea în românã a pluralului cuvântului “monsters” poate însemna (printre altele) “oameni foarte cruzi” iar “ultras” derivã dintr-un element de compunere care are sensul de “extrem de…”. Prin urmare, inscriptia bilingvã, s-ar putea traduce (printre altele) si astfel: “Moarte Tiganilor! – semnat Oamenii foarte cruzi”. Întrebarea este: cum de nu a vãzut nimeni din cadrul primãriei pânã acum acest mesaj pe lângã care trec, zilnic, sute de oameni, inclusiv angajati ai acesteia? Nu de alta, dar, de la “postarea” acestuia au trecut câteva luni, bune, de zile…

Mircea Nistor

One thought on ““Cigany Halal”? Chiar pe primãrie?

  • Nu e de mirare ca nu s-a indepartat acel insemn,deoarece primaria este campioana la capitolul uitare,atat pentru cei din Aeroport cat si in propia ograda.

Comentariile sunt închise.